Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sundhages hälsning till fotbollstjejerna

”Jag lider med tjejerna och är heligt förbannad.”

Pia Sundhage.Bild: Hussein El-Alawi (arkiv 2013)
Det svenska damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage berättar hur bestört hon blev när hon läste vår artikel om hur två elvaåriga fotbollstjejer utsatts för grova påhopp från ledare och föräldrar i motståndarlag som ifrågasatte deras kön.
– Jag lider med tjejerna och är heligt förbannad över att detta kan förekomma 2014. I dag ska det inte behöva ifrågasättas hur en tjej ser ut när hon spelar fotboll, säger Pia Sundhage.
– När jag var liten tjej kallade jag mig Pelle och såg ut som en kille bara för att kunna vara med killarna och spela fotboll. Det fanns ingen tjejfotboll på den tiden, säger hon.
Pia Sundhage berättar att när hon började spela aktivt var alla tjejer kortklippta och beskylldes för att vara pojkaktiga och manhaftiga.
– Till de två tjejerna som nu har drabbats av dessa obehagliga påhopp kan jag bara säga att de ska spela fotboll och vara sig själva. Ingen har rätt att bestämma hur de ska se ut, poängterar Pia Sundhage.
– Det får inte gå till så här i dagens fotbollssverige. Jag hoppas innerligt att tjejerna slipper liknande påhopp i fortsättningen. Det är bra att detta kommer fram och det sätts fokus på oacceptabelt uppförande, säger hon.
Gå till toppen