Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israels markoffensiv skördar liv

Israel gör verklighet av sitt hot och inleder en markoffensiv.
Premiärminister Benjamin Netanyahu har gett order om att trupperna ska gå in i Gaza.

Obama säger i ett framträdande i Vita huset att han varit i kontakt med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och är "allvarligt oroad" över risken för eskalering i krisen. Samtidigt understryker han USA:s hållning att Israel har rätt "till självförsvar".

Fler flyktingar
Antalet döda och drabbade i Gaza stiger och tre fjärdedelar av dödsoffren är civila, däribland många barn, enligt FN. Under de elva dagar som den senaste konflikten har pågått i Gaza har krävt minst 264 människoliv, varav två israeler.
På ett dygn har antalet flyktingar i och från Gaza nästan fördubblats. Hittills har omkring 40 000 lämnat sina hem på grund av konflikten, rapporterar FN-organet UNRWA.
Biståndsmyndigheten Sida beslutar att skjuta till extra humanitära medel, tio miljoner kronor, med anledning av utvecklingen. Pengarna går via FN:s fond för snabba humanitära insatser.
– Situationen för befolkningen är oerhört pressad, framför allt för barnen som inte förstår vad som pågår. Och deras föräldrar blir allt mer desperata, eftersom de inte kan skydda sina barn, säger Johan Schaar, chef för Sidas bistånd till Västbanken och Gaza, på telefon till TT.
Utvidgad offensiv?
På fredagen sade premiärminister Benjamin Netanyahu att han överväger möjligheten att utöka markoffensiven, uppger Reuters.
– Vi vill inte döda civila, men Hamas är en terrororganisation som gömmer sig bakom mänskliga sköldar, säger premiärministern enligt tv-bolaget al-Jazira.
Israeliska marktrupper har, uppbackade av stridsvagnar och flyg, hittills avancerat in i Gaza i ett försök att få ett slut på Hamas raketbeskjutningar. Israel försöker förstöra det nätverk av tunnlar i Gaza som Hamas använder för att lagra raketer och iscensätta attacker mot Israel.
Kritisk Bildt
Utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk till markinvasionen.
– Jag tror inte att man når några varaktiga resultat med den här typen av åtgärder. Kortsiktiga resultat kanske, men du gör det till priset av ökat lidande, ökade motsättningar och ökad bitterhet, säger han till TT.
Även i Turkiet utbröt under fredagen oroligheter med kopplingar till Israel-Palestina-konflikten. Efter våldsamma protester mot Israels ambassad i huvudstaden Ankara, och mot konsulatet i Istanbul, har delar av ambassadpersonalen kallats hem.
Gå till toppen