Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Judehat är inte kritik

När grov antisemitism döljs med förskönande omskrivningar som ”kritikstorm” och ”starka reaktioner” är det allvarligt.

Efter Stefan Löfvens inlägg om den israelisk-palestinska konflikten fick de ansvariga för S-ledarens Facebooksida jobba nästan dygnet runt för att försöka hålla kommentarsfältet rent från hot och hat. Igår togs hela inlägget bort.
Åtskilliga skärmdumpar har också tagits och efter granskning kommer de inlägg som skulle kunna vara hets mot folkgrupp att överlämnas till polisen, uppgav Socialdemokraternas presstjänst igår.
Något annat vore också otänkbart för ett parti som tar antirasismen på allvar.
Löfven har själv beskrivit tonen som ”oförsonlig, fylld av hat, jag är väldigt bekymrad över den antisemitism som faktiskt finns i en del kommentarer”.
Mellanösternkonflikten har en osedvanlig förmåga att få folk att tappa fattningen.
Oroande är också den oförmåga eller möjligen ovilja som tycks finnas att se och benämna antisemitismen ens i dess mest uppenbara och vidriga form, så som den kommer till uttryck i kommentarerna till Löfvens inlägg.
När kommentarsflödet på Löfvens Facebooksida breddade över av hat och förakt – mot S-ledaren personligen, mot Israel, men också mot det judiska folket, omtalades det av nyhetsbyrån TT som ”massiv kritik”, som ”upprördhet”, ”starka reaktioner” och ”arga kommentarer”.
Sveriges Radios Ekoredaktion var inte mycket bättre. Även där beskrevs det hela som att Löfvens kommentar ”mötts av en kritikstorm”.
Inget sades om det faktiska innehållet i dessa ”starka reaktioner”.
Men invektiv som ”judesvin”, ”judejävlar” och hyllningar av Adolf Hitler för hans mord på judar är inte kritik. Det är rasism. Antisemitism.
Medier som inte talar klarspråk om detta sviker sitt uppdrag.
Det är svårt att föreställa sig att en liknande störtflod av hat riktad mot någon annan folkgrupp på en ledande politikers högst offentliga Facebooksida skulle slätas över, retuscheras, näst intill osynliggöras, på detta sätt.
Det finns alltför många exempel från senare år på hur den judiska minoriteten i olika europeiska länder görs ansvarig för staten Israels agerande.
Den oförsonlighet och det hat Stefan Löfven varnar för bör bekymra oss alla.
Gå till toppen