Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rebellerna kan ha skjutit ner flygplanet

Expert: Räckvidden för Buk är ungefär 35 kilometer.

Luftvärnsanläggningen Buk.Bild: George Chernilevsky
Ukrainska myndigheter har redan gått ut med uppgiften att flygplanet sköts ner och slagit fast att det inte är ukrainska försvaret som har skulden.
Flygplanet befann sig på ungefär tio kilometers höjd, och ska ha skjutits ner med ett rysktillverkat luftvärnssystem av typen Buk SA-11. Men enligt Carl Bergqvist är det ännu för tidigt att säga något bestämt om vad som hände.
– Det kan ju ha havererat av naturliga orsaker, eller det kan ha varit en bomb ombord. Vi vet helt enkelt inte.
Finns det någon som vet?
– Om det stämmer att det var en anläggning av den typen som användes, ett radarstyrt system, då kan alla aktörer med signalspaning i området ha uppfattat signalen, under förutsättning att man befinner sig i den riktning som radarn tittar åt.
Förutom Ryssland och Ukraina, är det troligt att Nato har sådan signalspaning i området?
– Det är inte osannolikt. Det beror på vilka system man har haft i gång. USA har signalspaningssatelliter som kan ha sett vad som hände.
Kan ukrainska försvaret ha skjutit ner flygplanet?
– Det som talar för är att Ukraina har luftvärnssystemet som behövs. Det som talar emot är att flygplanet redan hade flugit över ukrainskt luftrum länge, det var på väg mot Ryssland, det var inget hot mot Ukraina. Och flygplanet befann sig under ukrainsk radarkontroll, de visste att det var civilt.
Är det möjligt att ryska försvaret kan ha skjutit ner planet?
– Möjligheten finns. Enligt preliminära uppgifter skedde detta inom räckvidd från ryska gränsen. Räckvidden för Buk är ungefär 35 kilometer. Däremot finns det inte någon anledning, om man vet att det är ett civilt flygplan.
Kan rebellerna ha skjutit ner planet?
– Det har förekommit uppgifter om att rebellerna skulle ha fått tillgång till en Buk-anläggning, men det är verkligen inget för glada amatörer, det behövs tränad personal. I vanliga fall är det upp till tvåhundra man som handhar en sådan här anläggning, men om man verkligen vet vad man sysslar med så kan det kanske räcka med ett dussin.
Om det var rebellerna, kan de ha trott att det var ett ukrainskt militärflyg?
– Separatisterna visste troligen inte vad det var för flygplan. Skillnaden mellan separatisterna och det ryska eller ukrainska luftvärnet är att en statlig aktör har tillgång till en mycket bättre lägesbild, de vet vilka flygplan som finns i området. Då behövs det många misstag för att skjuta ner ett civilt flygplan. Jag har svårt att tänka mig att rebellerna har samma lägesbild.
Gå till toppen