Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bong: Riktigt rara små kikärtor

Bong har ätit sitt livs godaste hummus i Lund.

Hummus bar

ReviewType: Lunch.. Address: Bangatan 8, Lund.. Cuisine: Hummus.. Telephone: 046-12 63 00.. Atmosphere: Hål i väggen.. OpenHours: Mån-lör 11-20, sön stängt.. Prices: Hummus.. PriceRating: Up. FoodRating: Up. DrinkRating: Right. ServiceRating: Right.
Även om det är Malmö som brukar kallas för Sveriges falafelhuvudstad, var det ändå i Lund som regionens första falafelbar öppnades. På Ilan Shofers populära snabbmatsställe Falafelkungen maldes blötlagda kikärtor i köttkvarn redan i mitten av 80-talet, för att sedan formas med en speciell tång till luftiga små bollar, innan de friterades på beställning.

Nu är det länge sedan Falafelkungen stängde, men falafeln som fenomen går inte att stoppa. Den rullar vidare som en gyllenbrun snöboll och återfinns snart i varenda småstad i Sverige.
Ilan Shofer själv har börjat koka sina kikärtor. Mitt emot centralstationen i Lund, där det tidigare låg en kaffebar, finns numera en mycket liten hummusrestaurang med mönstrat kakel på väggarna och ett handfat tillverkat av en marockansk skål med snirkligt, grönt blomstermotiv. Det är till för gästernas skull. Hummus äts nämligen med händerna, eller snarare med hjälp av bröd som bryts i bitar och sedan används för att sleva upp kikärtsröran från ett litet fat och in i munnen.

Grundhummusen är densamma, en ljus, porös och angenämt småkornig kräm, med en mild och nötig touch av sesam. Den ligger artistiskt uppslevad på en tallrik, med olivoljefyllda skåror som löper runt hummusen likt plogspår på en åker. Vid bordet, som är ett spartanskt litet uteserveringsbord på trottoaren, kan man själv blanda ihop sin kikärtspasta med oljan eller låta bli. Det förändrar konsistensen på hummusen något samt är en smaksak.
Den enklaste rätten serveras just så här, hummus på en tallrik, med bröd i en korg. Pitabröd och libabröd. Rikligt av båda. Den kostar 50 kronor, vilket är billigt, säg inget annat. Att en falafel i Malmö kan kosta 30 kronor är oschysta arbetsförhållanden, inte ett kap.

Vi väljer att lyxa till vår hummus och köper en variant med rostade pinjenötter för 55 kronor, vilket helt enkelt betyder att det ligger en näve nötter strösslade över tallriken. Det kan låta futtigt, men bidrar med både texturvariation och ett välkommet inslag av frisk tallskog.

Vår andra tallrik är en måltid för den hungriga. Ilans special för 75 kronor innehåller allt på menyn, med hummusen underst. Här finns ett hårdkokt ägg i klyftor, favabönor, marinerade champinjoner, mjäll, marinerad aubergine, en kompott på tomater och paprika samt tre små falafelbollar. De är tyvärr inte godast på tallriken, så det är kanske lika bra att huvudfokus numera är att förvandla kikärtorna till kräm.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen