Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den kurdiska popsångerskan Helly Luv har dödshotats för att hon dansat i den irakiska staden Irbil med silverglittrig miniklänning i en musikvideo

Med svarta stilettklackar, en skir sjal som döljer halva ansiktet och en molotovcocktail i handen. Så inleder den kurdiska popsångerskan Helly Luv videon till debutlåten ”Risk It All”. Längre in i låten: öken och tämjda lejon.
Sedan den lades upp på Youtube i februari har denna hymn till kurdisk frihetskamp haft över 2,7 miljoner visningar.
Men det är inte formuleringar som ”Let me out, let me go” eller att hon i en klassisk peshmerga-dress sjunger ”put your guns up in the air” som gjort henne kontroversiell – utan att hon i en silverglittrande miniklänning dansar mitt i den kurdiska staden Irbil i norra Irak.
Dödshot från islamister har riktats mot Helly Luv, som efter familjens flykt från Irak på 1980-talet växte upp i Finland. Varken hon själv eller agenten vill namnge vilka som utfärdat hoten, men framgångarna för den extremistiska gruppen Islamiska staten – som får al-Qaida att framstå som moderata – för tankarna dit.
Kanske behöver den kurdiska kampen lite draghjälp av en diva som Helly Luv; associationerna går oundvikligen till MIA och tamilerna. Men den slicka popen når inte samma klass som MIA:s tunga och genomtänkta beats.
Gå till toppen