Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Den kurdiska popsångerskan Helly Luv har dödshotats för att hon dansat i den irakiska staden Irbil med silverglittrig miniklänning i en musikvideo

Med svarta stilettklackar, en skir sjal som döljer halva ansiktet och en molotovcocktail i handen. Så inleder den kurdiska popsångerskan Helly Luv videon till debutlåten ”Risk It All”. Längre in i låten: öken och tämjda lejon.
Sedan den lades upp på Youtube i februari har denna hymn till kurdisk frihetskamp haft över 2,7 miljoner visningar.
Men det är inte formuleringar som ”Let me out, let me go” eller att hon i en klassisk peshmerga-dress sjunger ”put your guns up in the air” som gjort henne kontroversiell – utan att hon i en silverglittrande miniklänning dansar mitt i den kurdiska staden Irbil i norra Irak.
Dödshot från islamister har riktats mot Helly Luv, som efter familjens flykt från Irak på 1980-talet växte upp i Finland. Varken hon själv eller agenten vill namnge vilka som utfärdat hoten, men framgångarna för den extremistiska gruppen Islamiska staten – som får al-Qaida att framstå som moderata – för tankarna dit.
Kanske behöver den kurdiska kampen lite draghjälp av en diva som Helly Luv; associationerna går oundvikligen till MIA och tamilerna. Men den slicka popen når inte samma klass som MIA:s tunga och genomtänkta beats.
Gå till toppen