Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmar för förståelse om Syrien

"Jag fruktar Gud för att jag dödar", säger mannen vars ansikte är helt mörklagt. Det är en kort men stark monolog av en syrisk rebell. Till en början var han rädd, men till slut kände han att han inte hade något val. "Låta kvinnor och barn dö?", frågar han retoriskt.

Filmen är gjord av det syriska filmkollektivet Abounaddara – arabiskt smeknamn för en som bär glasögon. Sedan den syriska resningen mot Bashar al-Assad har filmarna varje fredag lagt upp korta klipp på Vimeo där de intervjuar alla från stridande rebeller till barn på flykt som förklarar sin syn på situationen. Trots kortheten är det många av filmerna som berör. Två av kollektivets fyra medlemmar är anonyma, en är gripen, en har flytt från Syrien. Fram till september ska deras filmer visas på museum i New York.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen