Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbor vågade testa ovanliga sporter

Går det att spela baseball i flip-flops? Och hur svåra är egentligen reglerna i cricket? Det och mycket annat kunde besökarna ta reda på igår, på All sports day.

– Vågar man testa?
Anna Svensson bestämmer sig för att hon törs. Kliver fram till slagplatsen, tar på en hjälm och får en baseboll kastad mot sig. Pangträff direkt, men sedan blir det miss och en piruett.
– Det funkar kanske inte jättebra med flip-flops, kommer hon fram till.
Förutom baseball kunde man på lördagens All sports day på Limhamnsfältet testa cricket, gaelisk fotboll, australisk fotboll och rugby, fem sporter som inte direkt är de vanligaste i Malmö. Med en gemensam satsning visades sporterna upp för att locka nya medlemmar.
– Att klubbarna går ihop är viktigt för att visa att det finns en gemenskap här nere. Det är olika sporter men vi umgås allihop och alla är välkomna, säger Adrian Tirant från australiska fotbollslaget Port Malmo Maulers.
Zacharias Dorling är på plats för att lära ut baskunskaperna i cricket.
– Visst, det är lite som brännboll, fast spelarna brukar inte gilla att man säger så. Det är mer komplext, säger han.
Han tycker att cricket är en perfekt sport om man inte är förtjust i kontaktsporter som fotboll eller handboll.
– Och så gillar jag att det är så internationellt. Det finns folk från England, Sydafrika, Pakistan, ja hela världen i klubben.
Desto mer kroppskontakt blir det i gaelisk fotboll. Malmös damlag blev skandinaviska mästare förra året och är bara en match ifrån att ta hem segern även i år. Elvira Andersson har varit med sedan starten 2012.
– Framför allt är det kul att vara ett lag och att sporten var ny för oss alla, att vi hade samma förutsättningar. Idag ska vi mixa lag med australiska fotbollslaget och baseballaget, vi får se hur det går!
Vissa av klubbarna har svårt att hitta nya medlemmar. Konkurrensen med sporter som fotboll och innebandy är tuff, berättar baseballtränaren Michael Menroe. Han har knappt femton aktiva killar och tjejer i sitt ungdomslag.
En av dem är nioåriga Kasper Haglund som varit med i ett och ett halvt år nu.
– Inte för att vara kaxig men jag är ganska bra, säger han.
Intresset kom plötsligt, efter att han fått en handske av sin morbror, och sedan dess har baseballen blivit ett intresse för hela familjen.
– Jag visste inte ett smack om baseball så vi har fått lära oss tillsammans, säger Kaspers pappa Niklas Haglund.
– I fotboll blir det elitistiskt redan vid åtta års ålder. Det här är mer inkluderande och familjärt. Vi bor i Bunkeflostrand och där är allt väldigt mellanmjölk, på gott och ont. Jag tycker det här är ett bra sammanhang att vara i, folk från hela världen och alla inkomstgrupper samlas här.
Fast hos Kasper Haglund finns ändå elittankar. Han följer serien i USA och vet vad han vill.
– Boston Red Sox är mitt favoritlag och David Ortiz är den bästa spelaren. Mitt mål är att en dag komma till USA och bli världens bästa baseballspelare. Jag tänker träna mycket och kämpa, säger han.
Gå till toppen