Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns ingenstans att fly”

Konfliken mellan Israel och Hamas har pågått i tretton dagar och nu flyr tusentals palestinier sina hem. Vi har pratat med Charlie Andreasson som är på plats.

Tusentals Gazabor har fått lämna sina hem.Bild: Adel Hana
De senaste dagarna har striderna mellan Israel och Gaza intensifierats och enligt BBC vill Israel utöka markoffensiven.
- Det finns ingen säkerhet eller skyddsrum i Gaza. Det finns inte heller någonstans att fly, säger Charlie Andreasson, sjöman från Göteborg.
Han har bott i Gaza city de senaste nio månaderna och har aldrig upplevt krig på nära håll. Under helgen har han sett människor fly till fots utan tillhörigheter. Sedan oroligheterna började har han hjälpt till på sjukhus och åkt med i ambulanser som bårbärare.
- Ambulanser kör i skytteltrafik med civila till sjukhusen trots att det är fullt på sjukhusen. Jag har till och med sett taxibilar och pressbilar hjälpa till med att transportera människor, säger Charlie Andreasson.
Tidigt imorse träffade han sin hyresvärd som hade varit vaken hela natten. Hyresvärdens telefon hade ringt utan paus och människor hade desperat letat efter skydd.
Klockan är elva, palestinsk tid när Sydsvenskan pratar med Charlie Andreasson. Planen för dagen är att åka till Al-Shifa sjukhuset och hjälpa till där det behövs. Enligt FN är dödsiffran över 350, en stor del av dem är civila.
- Jag ser hur trött sjukvårdspersonalen är och hur takten på sjuka människor som behöver hjälp ökar för varje dag som går. Värst är bristen på medicin, säger Charlie Andreasson.
Det finns ingen tillgång till internet och strömmen är endast på sex timmar och av i tolv timmar. När den väl är på passar Charlie Andreasson på att ladda dator, telefon, kamera och sedan slänga kläder i tvättmaskinen.
- Så fort telefonen är uppladdad hör jag av mig till vänner och kollar vad de gör, har gjort, ska göra och sett. Du är i stort behov av att vara underrättad och förstå den större bilden för att överleva, säger Charlie Andreasson.
Gå till toppen