Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Hareide visade mod och det gav resultat

Så var han tillbaka igen, den modige Åge Hareide. Och tur var väl det. Har funderat en del var han höll hus i onsdags när MFF möte Ventspils.

Nog för att MFF-tränaren aviserat att det skulle bli rotation i laget inför bortamötet med Kalmar, men vem hade trott att han utöver alla nyinköpen också skulle rota fram Simon Kroon längst nere i frysboxen.
I den 26-gradiga värmen tog det ändå en halvlek innan Kroon tinat, förresten. Men Hareide var modig och körde på – och ju längre andra halvlek gick, ju mer fick vi se av Kroon.
Till slut var det han som tre gånger om faktiskt var närmast att ge MFF segern. Vi brukar be om iskalla avslut. Det hade Kroon också, men det var fel sorts iskalla ...
Iskall på rätt sätt var Isac Kiese Thelin när han gjorde 1–0 för MFF i hettan. En spännande spelartyp som både till utseende och spelsätt för tankarna till en Mathias Ranégie light.
För att hålla ihop tråden, gav han ett tydligt besked att hans plats är på topp och inte på kanten som mot Ventspils.
Anton Tinnerholm gjorde en stark defensiv debut på högerbacken, slarvade (nervös?) med passningarna i första, lyfte sig sedan.
Agon Mehmeti fick inte mycket att jobba med, men hade ett par aktioner som påminde om de på träningarna. Det kommer att bli bra, jag hade velat ge honom mer speltid, men det visade sig att han var tvärtrött.
Innermittfältet är fortfarande problemet, förlåt tjatet. Amin Nazari och Erdal Rakip har för lågt tempo med boll och beslut, måste vara tuffare i det defensiva spelet också. En funkar, men inte båda.
Markus Halsti tog kommandot direkt när han kom in.
Men som sagt, det här allsvenska toppmötet var en del av spelet att ta sig vidare i Europa. Åge Hareide var modig, spelade ett öppet parti med nya pjäser och fick med den poäng som alla kände skulle vara godkänt.
Förlorade poäng här kan tas igen, förlorat avancemang mot Ventspils kan det inte.
Även om Ventspils försvarade extremt lågt, hade MFF med den här tändningen och inställningen vunnit med minst 2–0 i onsdags, förresten.
Hoppas Hareide tar med sig modet till Lettland, men givetvis lämnar dumdristigheten hemma. Tokoffensiv och risker är inget för Europa, men mod är en nödvändighet – inkluderande modet att göra förändring om så behövs.
Rättvisan i resultatet då? Svår att bestrida. Spelet böljade så mycket fram och tillbaka i hettan, att jag inte kunde låta bli att tänka på ett svalkande bad där ute i Kalmarsund.
Kalmarklackens tifo var kaxigt; ”Bring it home” – och det handlade förstås om SM-bucklan. Frågan är om ändå inte rekordpubliken fick se guldfågeln flyga iväg från arenan med just detta märkliga namn, för sju poäng efter MFF får Kalmar det jobbigt att äta ikapp. Måste nog vinna i Malmö på lördag.
Nej, även om MFF svajar i prestation, så tycker jag AIK är laget som allt mer framstår som den ende tuffe utmanaren, men å andra sidan börjar de också tappa spelare nu.
Till sist – vill inte vara domedagsprofet, men känslan är inte bra vad gäller Erik Johansson och ni vet hur MFF:s innerbackssituation ser ut.
MFF knäar där redan.
Gå till toppen