Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt oss vara stolta över våra lokala råvaror

Sommaren i Skåne är fantastisk. Böljande fält med olika grödor och öppna betesmarker är en viktig del av vår lokala idyll. Vad vore Skåne utan ett levande jordbruk?
"Vad vore Skåne utan ett levande jordbruk? Så låt inte Livsmedelsverket besluta vilken mjölk du ska dricka", skriver insändarskribenten Tobias Johansson.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Tyvärr har många bönder det tufft idag. Räddningen för en del har varit att nischa sig och sälja sina produkter direkt till slutkonsument. För många stadsbor som jag själv är det väldigt roligt att kunna köpa kött eller grönsaker som producerats av en bonde jag vet namnet på. Dessutom vet jag att pengarna hamnar på rätt ställe, istället för hos mellanhänder eller butiker som hela tiden vill pressa priser för att öka sina egna marginaler, på bekostnad av kvaliteten. För dem är massproduktion idealet. Gurka är gurka, och högrev är högrev oavsett hur djuret har levt, vad det har ätit eller hur marmoreringen ser ut.
Småskaligheten blir här en kontrast där kvaliteten istället kan frodas. Svensk gastronomi har blivit het. Från att internationellt ha setts som torftig har vår matkultur blivit modern över hela världen.
För ett tag sedan kunde vi läsa att Livsmedelsverket ville förbjuda den hittills tillåtna småskaliga gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. Den gången stötte de som tur var på patrull, av värmländska ostkakeälskare.
Livsmedelsverket håller just nu på med ett grundligare arbete med förnyade regler som snart väntas vara klara. Jag är dock rädd för att även det förnyade förslagets utgångspunkt kommer att vara att försvåra försäljning av opastöriserad mjölk så mycket som de bara kommer undan med. Det har förekommit fall då människor har blivit sjuka av opastöriserad mjölk och då är det absolut enklaste att införa förbud. Utan större tanke på den matkultur som offras.
I Frankrike anses de opastöriserade ostarna ofta vara de godaste. Smaken är fylligare och mer nyanserad. Detsamma gäller såklart den opastöriserade mjölken som i Frankrike, Tyskland och på andra ställen får lov att säljas i butik. Förutsatt att den klarat rejäla kontroller och märkts korrekt, såklart. Jag kan lova att man i Frankrike aldrig skulle komma på tanken att införa förbud av opastöriserade mejeriprodukter.
Så varför har vi i Sverige ett livsmedelsverk som aktivt motarbetar livsmedel av högsta kvalitet, som en ryggradsreflex? Visst finns det risker med opastöriserad mjölk. Men vi har inte förbjudit kyckling för att det kan innehålla salmonella, utan istället har konsumenter lärt sig att genomsteka den och hålla hygienen i köket.
Varför ska vi inte få lov att koka varm choklad på opastöriserad mjölk, eller använda opastöriserad grädde till såsen? Rena, oprocessade produkter av hög klass, som blir säkra när de upphettas. Och i ärlighetens namn, varför ska inte vuxna människor som kan läsa en varningsetikett själva få välja om de vill utsätta sig för risken att bli magsjuk?
Många skåningar har vuxit upp på opastöriserad mjölk. Om vi skulle ha lika våghalsiga regler som Tyskland, Frankrike och Finland skulle vi kunna få en mångfald av lokala mjölkproducenter där mjölkens smak varierar beroende på var kossorna betat.
Skåning, låt inte Livsmedelsverket besluta vilken mjölk du ska dricka, stå upp för våra bönder och fina lokala råvaror!
Gå till toppen