Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Struken riksdagskandidat: Jag hade velat lyfta fram aktivismens betydelse för demokratin

Jenny Wenhammar har stått på fjärde plats på riksdagslistan för västra Skåne. En aktion vid statsministerns tal i Almedalen fick MP att stryka henne.

Miljöpartisten Jenny Wenhammar har stått på fjärde plats på riksdagslistan för västra Skåne, en plats som hade gjort henne till ersättare för västra Skånes riksdagsledamot efter valet.
Men nu har styrelsen för Miljöpartiet i Skåne strukit hennes namn från listan. Orsaken är att hon deltog i en aktion som störde statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen för ett par veckor sedan. Jenny Wenhammar är medlem i organisationen Femen, som protesterar genom att ta av sig tröjan och visa brösten.
Vid statsministerns tal lyckades tre kvinnor ta sig innanför avspärrningarna och visa brösten. Jenny Wenhammar försökte göra samma sak, men blev stoppad innan hon kom förbi avspärrningarna.
Därför stryks hon nu från listan till riksdagsvalet. Inte för att MP är ett parti som är emot aktivism, tvärtom, säger Petter Forkstam, ordförande för Miljöpartiet i Skåne.
– Aktivism är en viktig del i kampen för demokrati och vi har många aktivister i vår rörelse. Men när man är kandidat för Miljöpartiet är det viktigt att man inte stör företrädare för andra partier. Vi måste respektera yttrandefriheten, säger han.
Just andra folkvaldas yttrandefrihet stod i fokus för diskussionen som partiets Skånestyrelse hade med Jenny Wenhammar vid ett möte förra veckan. Att hon tidigare har deltagit i Femenaktioner, som förra året när hon och andra aktivister tog sig in på ryska ambassaden och protesterade mot landets politik gentemot homosexuella, såg valberedningen inte som något problem. Men styrelsen drog gränsen vid att störa andras yttrandefrihet.
– Om hon hamnar i riksdagen, hur kommer hon då förhålla sig? Kan hon tänka sig göra motsvarande aktioner inne i riksdagskammaren, och vad innebär det för demokratin? säger Petter Forkstam.
Det blev en bra diskussion, säger han.
– Hon var tydlig med att hon vill fortsätta med sin aktivism, och vi var tydliga med att vi stod i ett val mellan att stryka henne eller låta henne stå kvar, säger Petter Forkstam.
Jenny Wenhammar tycker att väljarna borde ha fått ta ställning själva genom att sätta kryss på riksdagslistan.
– Men väljarnas yttrandefrihet är struken nu. Om någon skulle avbryta mig när jag höll ett tal så skulle jag inte tycka det var ett problem med det. Jag har snarare ett problem med att politiken i dag är så bestämd i vem som får vara med, hur man ska uppföra sig – det är en väldigt snäv ram för hur du ska vara som politiker. Att skydda politikers miljö från bara bröst och höga röster, det tycker jag inte är viktigt, säger hon.
Efter sex år som Miljöpartiets förstanamn i Svalövs kommun, hoppade Jenny Wenhammar av kommunpolitiken i mars förra året för att kunna ägna sig mer åt aktivism. Hon tycker att det hade bidragit till en större mångfald i riksdagen.
– Jag hade velat lyfta fram aktivismens betydelse för demokratin, säger hon.
Miljöpartiets Skånestyrelse hade också frågor kring Jenny Wenhammars nästa utställning, som är planerad att hållas på galleriet Rönnquist & Rönnquist, vars ägare är åtalad för hets mot folkgrupp. Också den senaste utställaren, Dan Park, greps förra veckan och hans tavlor beslagtogs.
Men Jenny Wenhammar har inga planer på att stoppa sin utställning som är planerad att öppna i slutet av augusti.
– Jag gör det för att jag är intresserad av dialog och tror på att det finns en poäng med det. Jag vill ha mer samtalsaktivism, påverka inifrån genom möten och förståelse för varandra.
Läs alla artiklar om: Valet till riksdagen 2014
Gå till toppen