Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Så mycket värme får du stå ut med i lägenheten

Blir det för varmt kan du kräva åtgärder av hyresvärden.

Bild: Michael Probst/AP
Det visar en genomgång som tidningen Hem & Hyra har gjort.
Deras undersökning från 2011 visar att var tredje hyresgäst bor i en lägenhet som blir för varm under sommaren.
Socialstyrelsen rekommenderar generellt en inomhustemperatur på 20–23 grader – något som ofta överskrids på sommarens varmaste dagar.
Men upp till 26 grader är okej under sommaren, och till och med – under en kortvarig värmebölja – upp till 28 grader.
Kruxet ligger i att bedöma vad som är en kortvarig värmebölja. Domstolar har gett delvis olika besked, berättar Hem & Hyra, men normalt kan man behöva stå ut med de höga temperaturerna i tio dagar.
– Det är inte stadgat i lag vad en längre tid innebär. Man måste med andra ord göra en lämplighetsbedömning från fall till fall, sägerMikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland, till tidningen.
Man kan mäta temperaturen hemma – mitt i rummet, en bit upp och inte i direkt solljus – och vända sig till fastighetsägaren. Hjälper inte det är nästa steg kommunens miljökontor, som kan tvinga fastighetsägaren att vidta åtgärder.
Enligt Mikael Renqvist är för hög inomhustemperatur att betrakta som en sådan olägenhet som gör att man inte kan utnyttja bostaden till fullo.
– Den som har fått problemet bekräftat har alltså som regel rätt till hyresreduktion i efterhand, säger han till Hem & Hyra.

Så varmt får det vara i lägenheten

18 grader: Så varmt ska det vara – minst – i lägenheten.
24 grader: Så varmt får det vara som mest i lägenheten, när det inte är sommar.
26 grader: Så varmt får det vara som mest i lägenheten under sommaren.
28 grader: Så varmt får det vara som mest i lägenheten under en kortvarig värmebölja.
Källa: Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2005:15) om temperatur inomhus, nu överflyttad till Folkhälsomyndigheten som har inkluderat dem i den här skriften.
Gå till toppen