Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya regler får Brekeriet att nobba Systembolaget

Vill du köpa öl bryggd i Staffanstorp måste du åka till Danmark eller beställa den från USA. Kostsam och krånglig byråkrati har fått mikrobryggeriet Brekeriet att sluta sälja sina produkter på Systembolaget.

– Det är förstås tråkigt. Men det finns ingen rimlig chans för oss att fortsätta under de nya reglerna, säger Fredrik Ek, säljchef.
Brekeriet startade i september 2012. Sedan dess har verksamheten expanderat. 2013 producerade de 18 000 liter öl, i år räknar de med att sluta på 36 000 liter.
– Det har gått med en rasande fart. Mycket tack vare det gamla regelverket, säger Fredrik Ek, säljchef på bryggeriet.
Med rådande regler så har varje bryggeri rätt att ställa ut valfria ölsorter på de tre närmsta systembolagen, vilket för Brekeriet inneburit Staffanstorp samt Hansa och Entré i Malmö. Utöver det har Systembolaget betalat för leverans till ytterligare butiker i landet där ölen gått att beställa.
I maj meddelade Systembolaget att reglerna ändras från och med den 1 september i år, för att höja kvalitén i utbudet. Bryggerierna ska nu istället få tillgång till tio butiker inom tio mils radie, men måste själva stå för fraktkostnaderna.
– Vi tyckte det lät bra först. Frakten har vi löst med ett distributionsbolag och tio butiker skulle vara bra för oss här i Skåne, säger Fredrik Ek.
Men sedan kom besked om fler regeländringar. Vilka produkter bryggerierna får ställa ut ska baseras på efterfrågan i butikerna, det vill säga hur många flaskor de sålt. Men för Brekeriet, som många gånger har sålt slut på sitt lager och därmed har kunnat sälja färre enheter i butik, innebär detta att enbart en av deras tre huvudprodukter kvalificerar sig för sortimentet.
– Vi vill ha med samma tre produkter som tidigare. Att enbart ha en ölsort i butikerna går inte ihop sig ekonomiskt. De nya reglerna är både krångliga och kostsamma och verkar anpassade efter mycket större bryggerier än oss.
På grund av det ändrade regelverket har Brekeriet bestämt sig för att dra sig ur Systembolagets lokala sortiment från och med september. Istället satsar de på export utomlands.
– Det känns jättedumt för de lokala konsumenterna. Men det blir helt enkelt lättare och billigare för oss att köra ölen till tullen än till Systembolaget. Vill man köpa öl från Staffanstorp med sig hem får man ta tåget till Köpenhamn istället.
Samtidigt betonar Fredrik Ek att Brekeriet inte är ekonomiskt hotade.
– Vi går inte i konkurs av det här. Men för ett nystartat, oetablerat bryggeri eller ett bryggeri i exempelvis Umeå, som har mycket längre till de tio närmsta butikerna, blir det ännu tuffare.
Runt om i landet har också kritiken växt mot de nya reglerna. Fler mindre bryggerier kan följa i Brekeriets fotspår. Gemensamt för dem alla är att de hoppas på en lösning i form av tillåten gårdsförsäljning.
– Men i den frågan ser vi ingen ljusning, säger André Ek.

Brekeriet

Mikrobryggeri i Djurslöv, utanför Staffanstorp. Drivs av bröderna André, Christian och Fredrik Ek. Har totalt producerat 50 olika ölsorter, de flesta i en upplaga, sedan starten. Exporterar i dagsläget till fyra länder, men förhandlar med ytterligare tre.
Gå till toppen