Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Systembolaget beklagar Brekeriets beslut

Lennart Agén, presschef på Systembolaget, svarar på Brekeriets kritik.

Bild: Anna Wahlgren
Hur reagerar ni på Brekeriets beslut?
– Det är ett affärsbeslut de själva måste ta utifrån sin marknad och sitt sortiment. Men det är bara att beklaga att de väljer bort de svenska kunderna.
Varför ändrar ni reglerna?
– Intresset för lokalt producerad öl har ökat. Syftet är att säkra kvalitén och att kunna ge våra kunder bättre service. Nu kommer all öl att genomgå samma granskningsprocess, vilket innebär att vi också kan ge mer information om exempelvis smak i butikerna.
Vad svarar ni på kritiken att mindre bryggerier missgynnas av förändringen?
– Vad gäller Brekeriet så är det ett specialfall, där vi varit dåliga på att informera, vilket vi får ta på oss. Vi hade inte vetskapen att de hade ett så litet lager och att det var orsaken till den låga efterfrågan. Vi försökte så sent som i förra veckan diskutera en lösning med dem, men de gör ett val att prioritera marknaden utomlands.
Är ni oroliga att fler bryggerier följer i deras fotspår?
– Mycket av kritiken härstammar ur dålig kommunikation från vår sida. Vi för nu en dialog med 170 mindre leverantörer och jag uppskattar att 90 procent av dem fortsatt vill vara med i sortimentet i hela landet. Men allting kan alltid bli bättre. Det här är en stor förändring Systembolaget gör, som säkert måste justeras. Vi har respekt för de mindre bryggeriernas åsikter.
Gå till toppen