Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

De hyr hellre än köper lägenhet

Rikedomscoachen Jan Bolmeson kommer aldrig att köpa en bostadsrätt i Malmö. Han bor själv i hyresrätt och menar att riskerna med att köpa lägenhet är större än fördelarna.

Caroline och Jan Bolmeson flyttade till hyresrätten i närheten av Nobeltorget 2005. De trivs bra, både med att kunna investera pengar i aktier som de annars hade behövt lägga på boende och med friheten som hyresrätten ger. Jan Bolmeson är rikedomscoach och avråder aktivt från att skaffa bostadsrätt.Bild: Anna Wahlgren
I markplan ligger det vänsterpolitiska bokkafét Almathea. Under taknocken hyr rikedomscoachen Jan Bolmeson, hans fru Caroline och parets treåriga dotter Freja, en lägenhet på 97 kvadrat.
Förutom vardagsrum, sovrum och barnrum finns här även plats för parets gemensamma kontor.
Jan Bolmeson arbetar som rikedomscoach, bloggare och föreläsare på Balansekonomi och Caroline Bolmeson jobbar bland annat som kommunikatör på Lunds universitet.
De har hyrt lägenheten vid Nobeltorget sedan 2005 när de var klara med studierna på Lunds universitet.
Skälet till att paret inte köpte lägenhet utan valde att hyra var dels att de saknade pengar till kontantinsatsen, dels att Jan Bolmeson i tio års tid ansett att bostadsmarknaden i Sverige är övervärderad.
–Ens föräldrar säger ju till en att köpa eftersom de har tjänat på det. Men grejen är att de levde under helt andra ekonomiska förutsättningar. Det var inflation, fullt ränteavdrag, lönerna ökade och den svenska ekonomin var stark. De har haft tur. I dag växer skulderna eftersom det är deflation.
Caroline Bolmeson som arbetar hemifrån den här dagen kommer in i köket, sätter på en kopp kaffe och flikar in i samtalet. Hon tror inte att de har förlorat pengar på att hyra lägenhet trots att de troligen hade gjort en bra affär om de hade köpt för tio år sedan.
De har satsat sparpengarna i aktier och fonder istället vilket gett god utdelning. De investeringarna hade de inte kunnat göra om de hade köpt lägenhet. Dessutom sätter hon ett högt pris på friheten i en hyresrätt.
–Vi funderade ett tag på att flytta till USA och då var det skönt att bara ha en uppsägningstid på tre månader att förhålla sig till, säger Caroline Bolmeson.
–Ja, och går något sönder är det bara att ringa fastighetsägaren så fixar han det, tillägger Jan Bolmeson.
Han tycker att riskerna med att köpa en bostadsrätt överstiger de eventuella vinsterna. Utöver riskerna kopplade till en eventuell bostadsbubbla kan räntan öka kraftigt, värdet sjunka och ny lagstiftning öka kraven på amorteringar och avskrivningar i en bostadsrättsförening.
–Problemet med bostadsrätter är att du inte äger dem. Föreningen har oftast lån på fastigheten och du blir solidariskt ansvarig för lånen om dina grannar inte kan betala. Många föreningar har maximerat vinsterna för sig själva och hållit avgifterna låga genom att vänta med att göra renoveringar. Vi har vänner som har flyttat till bostadsrättsföreningar där varken stammar eller tak hade fixats och det hamnar i knät på de som är nyinflyttade.
Jan Bolmeson är mindre negativ till att bo i hus än att bo i bostadsrätt eftersom man har en lagfart och därmed äger sitt boende. Han poängterar dock att man aldrig ska se på ett boende som en investering.
–Hur mycket avkastning får man i fickan varje år om man investerar i ett hus? Ingenting! Tvärtom måste du betala för huset i form av räntor, underhåll och skatt och när du säljer måste du betala reavinstskatt om du inte köper något som är lika dyrt eller dyrare. Det gör att folk köper något som är minst lika dyrt. I praktiken lämnar pengarna aldrig boendet, säger Jan Bolmeson.
–För vissa handlar det ju om livskvalitet, kontrar Caroline Bolmeson.
–Ja, och det är okej om man ser det som konsumtion, inte som en investering. Vi tittar till exempel på hus nu för att vi vill ha närmare till Frejas skola. Sådana värden kan vara viktigare än de ekonomiska. Men vi lurar inte oss själva med att det är en investering, säger Jan Bolmeson.

För- och nackdelar

Bo i hyresrätt
+ Enkel uppsägningsprocess. Den ekonomiska risken är som mest tre månadshyror.
+ Går något sönder i lägenheten står fastighetsägaren för det.
+ Kräver ingen kapitalinsats.
Du får inte renovera hur du vill i lägenheten.
Det är svårt att få tag på hyresrätt.
Bo i bostadsrätt
+ Du får renovera.
+ Bostadsrätten kan öka i värde.
+ Ofta enklare att få tag på bostadsrätt än hyresrätt vilket innebär att du kan välja var du vill bo i högre utsträckning.
+ Banken kräver oftast amortering vilket kan likställas med ett obligatoriskt sparande och gör att ditt egna kapital ökar över tid.
Sparkapital är oftast en förutsättning för att kunna köpa.
Du saknar lagfart i en bostadsrätt vilket i juridisk mening innebär att du inte äger boendet.
Den ekonomiska risken är större och består i priset du betalat på bostadsrätten, en del av föreningens skulder samt månadsavgiften.
Ofta längre uppsägningsprocess, du måste sälja lägenheten.
Amorteringen slår mot hushållets likviditet.
Gå till toppen