Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Magisk vandring i Lund

En vandring genom en välbekant stad. Men podcasten med inspelade ljudkulisser och konstnären Tim Bishops röst i hörlurarna ger Lund en helt ny och magisk dimension. Som i en roadmovie på mammas gata!

Det handlar om att promenera genom staden och dess omgivningar, stanna till på flera av dess vanligaste adresser – Mårtenstorget, Domkyrkan, Lundagård, Kungsmarken – och längs vägen, via hörlurar, få in magiska ljudkulisser och en berättade röst.
Brittiske performanceartisten Tim Bishop, nu baserad i Lund, är mannen bakom det mystiska traskandet.
– Jag har spelat in ljud från de platser vi besöker, på olika tider på dygnet. Det jag säger i podcasten består både av konkreta fakta i gatubilden och mer filosofiska utläggningar, förklarar han.
– Jag frågar: ”Hur relaterar du till den här platsen? Vad har hänt här tidigare? Vad kommer sen? Hur skulle en turist reagera? Eller, du kanske är en turist?”
Tim Bishop har arbetat med sina lokala Lundapromenader sedan förra året. Researchat, spelat in, testat på plats.
Ett framträdande på Kulturnatten gick spårlöst förbi i massutbudet, men gav ändå mersmak. Förlagan finns i liknande – men inte identiska – koncept på den brittiska performancescenen.
– Det hela är en dynamik mellan platsen, ljudet i lurarna och vad jag säger. En lek med människors uppfattning och ett manipulerande av deras upplevelser.
– Men utan onda avsikter, haha!
Han vill ge promenadens Lundabor en uppfräschad och mer eftertänksam syn på de vanligaste miljöerna, eller – när det gäller mer tillfälliga besökare – en udda infallsvinkel på det schablonturistiska.
– Mina performance walks är tillgängliga både för människor som känner staden väldigt väl och för dem som är helt obekanta med den, säger Tim Bishop.
Och vi som flockats utanför Konsthallen promenerar i samlad trupp, med podcastens drömska ljudkollage i öronen, genom ett nytt och magiskt Lund.
Känslan av att lyssna till det osynliga partysällskapet som passerar på Mårtenstorget under animerat tjattrande är rent surrealistisk.
Medan det stegrande motorljudet från en fiktiv stadsbuss som brakar förbi längs Bredgatan – i ett slags parallell verklighet – får oss att hoppa till.
Tvärtom – alltså en ljudlös buss som dundrar fram på armlängds avstånd över verklighetens kullerstenar – vore direkt obehagligt och inte ett dugg kittlande.
Kören som brister ut i sång i den glest befolkade Domkyrkan är änglalik – i mer än ett avseende. Åtminstone är den inte synlig för blotta ögat i den väldiga domen.
Någon talar i ditt öra, du vänder dej om och det är ingen där.
Och vem är mannen med den gula ryggsäcken som går framför oss och som rösten i podcasten ständig refererar till?
Är också han en magisk vandrare, eller är han en vanlig turist som slumpen hela tiden för i vår väg?
Först vid universitetets stora fontän avslöjar ryggsäcksmannen sitt rätta ansikte – det är artisten Tim Bishop själv!
Som fortsätter att guida oss upp genom Södra lasarettsområdets trånga prång, ut till den högst verkliga buss 166 till Kungsmarken där en mystikladdad naturvandring tar vid.
Och så avslutas alltihop vid Centralstationen efter två hastigt bortflugna timmar.
Och vi går på våra gamla kullerstenstäckta Lundagator igen, de som nog aldrig blir sig riktigt lika efter den podcastburna förtrollning vi varit med om.
Känslan av roadmovie på hemmaplan lever kvar som något av det mest annorlunda och fantasieggande man kan uppleva i Lund denna sommar.

Fler Performance Walks

Nya upplevelsepromenader blir det den 24 juli (ikväll), samt den 25 och 26 juli.
Start vid Konsthallen kl. 17.15.
Tim Bishop promenerar även under Malmöfestivalen, men då med malmöitiska ljudkulisser.
Den som vill traska magiskt bör ta med hörlurar och smartphone som kan ladda ner mp3-filer eller appar.
Åldersgräns 14 år.
Gå till toppen