Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför tycker du att köpa är bättre än att hyra?

Per H Börjesson, vd på investmentbolaget Spiltan och författare till boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.

Bild: Anna Wahlgren
– När man frågar folk om deras bästa affär i livet svarar de flesta köpet av en bostadsrätt eller en villa. Man har ofta långa sparhorisonter på ett boende. Problemet med andra sparformer är att man har kortare sparhorisonter.
– Nu har vi ju haft en stark inflation sedan 1970-talet, det pratas om bostadsbubblor. Har man stora lån är det klart att det finns en risk om marknaden skulle gå ner. Därför är det viktigt att se boendet som ett sparande och att man amorterar.
Vilka nackdelar ser du med att köpa bostadsrätt?
– Ska man bara bo där tre, fyra år, då ska man hyra. Om man förlorar sitt jobb, äger sitt boende och inte kan betala räntor och amortera så kan banken tvinga en att sälja. Och drabbas man av något oförutsett, en skilsmässa till exempel, så kan köparen utnyttja att man måste sälja.
Hur många år ska man vilja bo kvar om det ska löna sig att köpa?
– Historiskt sett har det räckt med bara två år, då har man tjänat mer pengar på sin bostad än på sitt arbete om man köpt i någon av regionstäderna. Men att köpa innebär både en ränterisk, risken att något kostsamt går sönder i bostaden, risken för lagändringar och att värdet kan gå ner. Så jag tycker att man ska vilja bo där i fem, sex år om man ska köpa.
Är aktiesparande en bättre affär än att köpa sitt boende?
– Ja, historiskt sett har det varit det. Min pappas villa som han köpte 1963 för 130 000 kronor i Alingsås är i dag värd cirka fyra miljoner kronor. Det innebär att affären har gett honom trettio gånger pengarna. Aktierna har under samma tid stigit med sjuttio, åttio gånger pengarna så en snittaktie hade varit en bättre affär. Men i många städer går det ju inte att bo centralt om du ska ha hyresrätt, utan där är du tvingad att köpa. Och där är orättvisan att alla inte har en kontantinsats.
Gå till toppen