Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världens tio mest hipsteraktiga stadsdelar

Tycker du att St Knut eller Möllan i Malmö är för hipsteraktigt? Än så länge platsar de åtminstone inte på listan över världens mesta hipster-stadsdelar. Men både Sverige och Danmark är representerat på listan.

Williamsburg, New York, toppar listan.Bild: Swoan Parker/AP
Det är sajten Thrillist som har utsett jordklotets tio mest hipsteraktiga stadsdelar. För vissa är det en lista som kan verka avskräckande, för vissa kan listan ge tips om blivande resmål. Så här ser Thrillists lista ut.
10. Kreuzberg, Berlin
För hipster-malmöiten har Berlin i allmänhet och Kreuzberg i synnerhet varit ett vattenhål. I Thrillists motivering finns den flytande poolen i Spree med eftersom "icke-flytande pooler är alldeles för mainstream".
9. Malasaña, Madrid
Omsjunget av Manu Chao och filmatiserat av Pedro Almodóvar. Hjärtat av Madrids kulturscen. Thrillist tipsar om att hipsters kallas "modernos" på spanska.
8. Tiong Bahru, Singapore
Trendiga butiker, foodies-restauranger och kaffebarer med överpriser. Klassiska attribut för en gentrifierad stadsdel och används av Thrillist i sin motivering för Tiong Bahru.
7. Shoreditch, London
De coola webbföretagen Last.fm, Dopplr och Songkick sitter i Shoreditch, ett tydligt tecken på att den hippa stadsdelen platsar på listan, enligt Thrillist som även berättar om gatukonsten och de konkurrerande London-stadsdelarna Dalston och Peckham.
6. Södermalm, Stockholm
Nyligen gjorde Nour El Refai och Björn Gustafsson hipsterkomedi om Södermalm i "Söder om Folkungagatan". När Thrillist berättar om Södermalm så tar de upp de boendes kärlek för Brooklyn och området SoFo.
5. Fitzroy, Melbourne
Centrum för den årliga Melbourne Fringe Festival och en stadsdel som drar till sig många konstnärer. Enligt Thrillist kan dock Brunswick snart ta över Fitzroys plats på listan.
4. Vesterbro, Köpenhamn
En tågresa över bron och så gå några meter så befinner du dig i hipsterområdet Vesterbro, enligt Thrillist. De skriver om Köpenhamns kärlek för cyklar och den minsta kaffebaren.
3. Amsterdam-Noord, Amsterdam
Gallerier, skejtparker, pop-up-restauranger och musikfestivaler är Thrillists argument för att placera denna nederländska stadsdel på plats 3.
2. Florentin, Tel Aviv
Konstnärer, musiker och så folk som klär sig som konstnärer och musiker. Detta blandat med gatukonst och nattliv dygnet runt gör att Thrillist ser den israeliska stadsdelen som världens näst mest hipsteraktiga område.
1. Williamsburg, New York
Och vinnaren är såklart det klassiska hipstermekkat i New York. Williamsburg är som de flesta av ovanstående stadsdelar nu utsatt för det klassiska gentrifieringsproblemet. Konstnärer flyttar in i ett område för att där finns billiga bostäder. Konstnärerna gör att området blir hippt. Till slut blir området så hippt att fler vill bo där, alltså höjs hyrorna och konstnärerna tvingas flytta till ett annat område med billiga hyror. Och plötsligt är det ett annat område som är hippt istället och allt börjar om igen. Enligt Thrillist är alla i Williamsburg amatörfotografer med en onödigt dyr kamera.
Gå till toppen