Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Pride tågar ut i landet

Antalet Pridefestivaler ökar år för år i Sverige. Nu har också små orter sina egna festivaler.

Karlskrona gör det för första gången i år, liksom Tornedalen, Lund, Falkenberg, Uddevalla och Hudiksvall – de ordnar egna festivaler för homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner. Stockholm, vars Pride börjar i morgon, är inte ensamma.
– Framför allt de tre senaste åren har det exploderat, säger Jon Voss, förlagschef på gaytidningen QX, som varje år gör en Pridekarta.
I år arrangeras Pride på 25 platser i Sverige och är inte längre ett storstadsfenomen. I norrländska Pajala går till exempel tusen personer i paraden.
– Det är ett led i en diskussion som pågår om att man ska kunna leva och känna sig trygg som hbtq-person också i mindre städer, säger Jon Voss.
Också aktörer utanför hbtq-rörelsen har börjat vara med och ordna Pridefestivaler. I Uddevalla står kommunen bakom arrangemanget. I Hemavan är det ett privat företag, och i Söderhamn är det ett lokalt kafé som står som arrangör.
Kommunala företrädare från bland annat Luleå och Eskilstuna har förklarat kommunens satsningar på Pride med att man vill förbättra stadens image. Det förekommer också att marknadsbolag ordnar Pride som en del av en stadsfestival.
Det är inte helt okomplicerat, tycker Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.
– Pride är en festival som är sprungen ur hbtq-rörelsen, och vi tänker att det är underligt att ordna en Pride om man inte har någon koppling till rörelsen, säger hon.
RFSL Malmö arrangerar Regnbågsfestivalen som börjar nästa måndag den 4 augusti. Här satsar arrangörerna med ökad budget på fler programpunkter och fler samarbetspartners.
– Förra året var det tvåtusen i paraden. I år har vi satsat ordentligt på att växa. Vi har fått mycket fler anmälningar till paraden, säger festivalgeneralen Filip Filipek.

Pride världen över

Pride firas på många platser i världen. I Sverige kallades evenemanget från början Frigörelseveckan och sedan homoveckan. 1992 hölls Europride för första gången, och World Pride startade år 2000.
Gå till toppen