Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två av fem Lundabor vill ha mindre privat äldrevård

Två av fem Lundabor vill ha mindre privat äldrevård. Bara var tionde vill att den ska utökas. Störst är motståndet bland Sverigedemokraternas väljare. 

Resultatet visar en tydlig skiljelinje mellan rödgröna och borgerliga väljare. Över sextio procent av de rödgröna väljarna vill att andelen privat äldrevård inom kommunen ska minska. Bara var femte borgerlig sympatisör vill ha mindre privat äldrevård.
Störst är dock motståndet bland Sverigedemokraternas väljare. Hela 84 procent vill ha mindre privat äldrevård.
Men partiets egna politiker vill något annat. I det lokala partiprogrammet står det inget om att minska den privata äldrevården.
Näst efter Sverigedemokraterna är Vänsterpartiets väljare mest kritiska till privat äldreomsorg. Partiet är också den starkaste motståndaren till vinstdriven äldreomsorg, och vill säga upp avtalen med de privata bolagen.
Bland de borgerliga väljarna är bilden mer splittrad. Centerpartiet i Lund har inte motsatt sig privat äldreomsorg. Men en tredjedel av C-väljarna vill ha mindre av den, visar undersökningen.
De Kristdemokratiska väljarna är mest positiva till privatiseringar inom äldreomsorgen. Inte en enda av KD-väljarna ville minska den privata äldreomsorgen.
Peter Santesson på Demoskop säger att man inte ska dra alltför förhastade slutsatser av det.
– Det är ett osäkert resultat eftersom antalet respondenter är lågt. Det som är statistiskt säkerställt är att KD-arna är mer positiva än genomsnittet, säger han.
 

Undersökningen

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 029 personer i Lund. Demoskop gjorde undersökningen för Sydsvenskans räkning under perioden 30 april–26 maj 2014.
Gå till toppen