Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Belfrage ligger alltid en hållplats före bussen

I många år var Fredrik Belfrage en av Sveriges mest flitiga programledare. Men nu har han valt bort tv-mediet för att köra i egen regi
– Tiden är för kort för att göra saker som man inte vill, säger han.

”Jag vill styra min egen tid, efter min egen klocka. Det är det stora privilegiet med mitt jobb att jag också kan göra det”, säger journalisten Fredrik Belfrage.Bild: Bjorn Larsson Rosvall
För de flesta är Fredrik Belfrage starkt förknippad med tv och sporten i synnerhet. Folklig är nog det ord som bäst beskriver honom.
Få är det som vet att han tillhör en gammal adelssläkt, vilket också är en medveten strategi. Det enda som minner om det skotska ridderskapet är en slips med familjens tartan – det särskilda rutmönstret.
– När jag var yngre tyckte jag att allt som hade med adeln att göra bara var pinsamt. I stället fostrades jag av idrottsrörelsen. Där utgick man från vad man kunde, inte vem man var.
Som 20-åring rekryterades han till radio- och tv-sporten. Under 1980- och 90-talet höll han bland annat i ”Tipsextra”, ”Melodifestivalen”, ”Prat i kvadrat” och lördagsprogrammet ”Gomorron Sverige”.
En viktig yrkesparoll var att en programledare aldrig ska sätta sig själv i centrum utan alltid utgå från ”gästen”. I detta ingick också möjligheten att styra över sitt arbete. Men i samband med att tv-mediet utökades i slutet av 1990-talet med fler kanaler och fler sändningar försvann också en del av programledarnas inflytande.
– Jag tillhör den gamla skolan och vill inte få ett papper med de frågor som jag ska ställa. Jag vill vara med i hela den kreativa processen.
Det, plus att jobbet innebar många resor mellan Göteborg och Stockholm, ledde till att Fredrik Belfrage 2007 tog beslutet att avsluta sina uppdrag för tv.
Arbeta har han däremot fortsatt med. I stort sett på samma vis som tidigare. Hittills under året har han bland annat lett en politisk debatt om skogen, gjort en timmes lång intervju med ishockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsberg och hållit i en stor golftävling i Båstad.
Skillnaden är att det inte sker inför en stor tv-publik. Och kanske framför allt att han numera styr över sitt eget liv.
– Jag liksom de flesta andra har vuxit upp med vetskapen om att vi lever här på jorden under en begränsad tid. Nu inser man att det stämmer också. Det är en ganska dyster insikt.
– Ju äldre jag blivit desto viktigare är tiden. Jag försöker att leva efter principen att bara göra saker som jag själv vill göra, inte som andra vill att jag ska göra.
Hur tycker du att det går?
– Det är inte lätt, och allt är ju en strävan. Vi går på lina och ibland trillar vi ned. Då får man kliva upp igen. Det är väl det som är att vara människa.

Fredrik Belfrage

Bor: I Göteborg.
Familj: Hustrun Eva.
Gör: Journalist. Driver företaget Pratmakar’n.
Aktuell: Fyller 65 år den 29 juli 2014.
Om att fylla 65: ”Det finns en viss melankoli i att inse hur gammal man faktiskt är. Jag har haft en skogsbrand bakom mig hela livet. Nu kommer den närmare och närmare och jag vet att den kommer i fatt mig. Men hellre 65 än inte. Så får man försöka ta det.”
Firar: ”Det blir inga stora pukor och trumpeter, det finns det ingen anledning till. Känner jag mig själv rätt kommer jag att sitta på en smörrebrödsrestaurang i Köpenhamn med min fru och någon till.”
På nattduksbordet: ”Jag ska precis börja med ’Stoner’ av John Williams. Sen har jag just inhandlat Sigge Eklunds bok ’In i labyrinten’.”
Ångrar: ”Att jag aldrig lärt mig att spela ett instrument, är avundsjuk på alla musikanter.”
Drag jag jobbar med: ”Jag är ganska otrygg och rastlös och har svårt att leva i nuet. Jag brukar säga att jag alltid ligger en busshållplats före bussen.”
Gå till toppen