Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Realism och drömsk upplösning

Måleri och skulptur, Falsterbo konsthall, t o m 17/8.
Andreas Glads och Elizabet Thuns skilda konstnärskap berikar varandra, skriver Carolina Söderholm.

Målning av Elizabet Thun (beskuren).Bild: Pressfoto
Istället för pensel, tänk ormbunke och päls. Färg som dimstråk över ytan, där skogsmarken tar vid. Det är ett måleri i drömsk upplösning som Elizabet Thun visar. Dämpade toner av mossa och bark, bredvid rum på väg att vittra sönder. Barren lämnar fjäderlätta spår på duken, ungefär som fingeravtryck. ”Fir and fern” – gran och ormbunke – är även titeln på en av hennes målningar på Falsterbo konsthall. Strax utanför vindlar stigen mot stranden mellan tallarna, mjuk av sand och kantad av yviga nässlor. Hennes bildvärld rymmer en liknande kontrast av det lena och vildvuxna.
Efter att ha följt Elizabet Thuns arbete under några år, är det lätt att känna igen hennes handlag. Men det blir aldrig för mycket naturromantik, aldrig för tyngt av ruinnostalgi. De verk hon nu ställer ut väger det ljuvt diffusa mot det dovt distinkta, med sådan balans att de är en njutning att se.
På flera sätt är Andreas Glad, nyligen aktuell på Galleri Ping-Pong, hennes motsats. Hans måleri är svalt och realistiskt, där landskap och byggnader badar i ett kyligt ljus. Allt skildrat som med kameralinsens sakliga skärpa. Likväl är det inte bara utbildningen på Konsthögskolan i Bergen som de två Malmökonstnärerna har gemensamt. Båda intresserar sig främst för natur och arkitektur. Men medan Thuns solstrimmade gläntor och förfallna interiörer suggestivt tycks tränga fram genom duken, påminner Glads vyer om blixtbelysta snapshots eller turistorternas vykort. Ändå har de en påtaglig laddning och närmast filmisk kvalitet. Den scenografiska känslan förstärks av hans arkitekturmodeller, ett slags militära eller civila kulisser. Trots deras skilda anslag, berikar deras konstnärskap varandra i denna till formatet begränsade, men väl komponerade utställning.
Gå till toppen