Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så stor är risken att träffas av blixten

I söndags slogs åskrekord i Sverige med 43 000 registrerade blixtar. Men risken att en människa ska träffas direkt av blixten är liten.

I Sverige träffas i snitt 17 personer per år av blixten, en av dem avlider. Enligt forskning i USA har 15 amerikaner dött i samband med åsknedslag i år. Men antalet dödsfall kopplade till åska minskar år för år. 2006 avled 48 amerikaner av åsknedslag, förra året var motsvarande siffra 23 personer.
Majoriteten av dem var män som utövade en fritidsaktivitet. Sedan 2006 har 30 fiskare och 16 campare dött av åsknedslag i USA. 
Sett över en livstid är risken att en amerikan ska träffas av blixten en på 12 000.
Men åskan orsakar också bränder och skador på elektronik. Enligt statistik från dinsakerhet.se  åker räddningstjänsten i genomsnitt ut på 90 byggnadsbränder orsakade av blixnedslag, varav de flesta 60 procent rör villor och fritidshus.
 
Här finns en checklista över saker att tänka på vid åskoväder.
Gå till toppen