Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Väktaren värnar fiskarnas välfärd

Allt började med att Anne Nickels fick fem små guldfiskar i present till sin lilla nyanlagda damm 2005.
Guldfiskarna trivdes inte så bra. Däremot väcktes Anne Nickels intresse för fisk.

Hon bytte ut guldfiskar mot betydligt större karpar eller koi. Och på den vägen är det.
Sedan två år driver hon nu den lilla firman Hunneberga Koishop.
– Allt startade som en hobby, säger Anne Nickels. Men eftersom det kostade ganska mycket och många ville ha hjälp med hur man sköter karpar startade jag firman.
I den största dammen som är två och en halv meter djup i mitten simmar ett trettiotal röd-vit-svarta och bruna karpar runt uppe vid ytan. Men den största som är över 70 centimeter lång och gul håller sig nere vid botten.
– Den gula heter Doris och hon mår inte riktigt bra, förklarar Anne Nickels. Därför ska jag ta in henne till veterinären i Flyinge i nästa vecka.
– Man vill ju att alla fiskarna ska må bra. Och vet man vad det är för fel på Doris går det förhoppningsvis att hitta en bra medicin.
Men att ta en jättefisk som denna till veterinären? Hur går det till, undrar vi. Finns det någon speciell typ av vagn eller hur bär man sig åt?
– Inga problem alls, svarar Anne Nickels och plockar fram en håv som är 80 centimeter i diameter. Dessutom behöver man en långsmal håv.
– Sedan lägger man karpen i en eller två kraftiga plastpåsar med vatten och så är det bara att köra iväg.
När vi närmar oss dammens kant kommer karparna simmande.
– De känner nog igen mina fotsteg och blir mycket tama, säger hon. Till mig kommer de fram men inte till främmande människor.
Men just den här dagen verkar karparna inte göra så stor skillnad.
När fotograf Ingemar D Kristiansen sticker ner sin vattentåliga kamera i vattnet simmar en karp och försöker suga i sig kameran.
– Inga fara, säger Anne Nickels när hon ser hur fotografen rycker till. Deras tänder sitter långt nere i halsen och de suger bara.
Anne Nickels föder inte upp egna karpar utan köper dem små för att sedan under några år föda upp dem så de blir stora.
De allra största och dyraste som nu är till salu är en cirka 60 centimeter lång hona, född 2010. Hon kostar 2 250 kronor.
– Viktigast för mig är inte att sälja fiskarna utan att de mår bra, säger Anne Nickels. Många av mina koi ska jag behålla. De kan ju bli gamla.
Med en försäljning av karpar, foder, mediciner, böcker med mera på cirka 100 000 kronor om året har Anne Nickels fortfarande kvar sitt heltidsjobb som väktare.
– Genom att förvandla hobbyn till en affärsrörelse blir det lättare att täcka de flera hundra tusen det kostat att bygga dammar och annat, konstaterar hon.
– Men jag kommer också att fortsätta mitt heltidsarbete. Det är ju faktiskt snart trettio år sedan jag började som väktare.

Japanska karpfisken koi

Karpfiskarnas naturliga utbredning omfattar sötvatten i tempererade Asien och östligaste Europa.
Vild karp med brunaktig rygg kan bli upp till 1,5 meter lång.
Från Japan härstammar odlingsformen koi eller färgkarp som en prydnadsfisk för trädgårdsdammar.
Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen