Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler får bidrag till datorer

Allt fler bidragstagare får pengar till både datorer och internetuppkoppling av socialtjänsten. 

I slutet av november beslutade kommunfullmäktige att personer som har försörjningsstöd har rätt till datorer och internet, särskilt när det finns barn i hushållet. Det har öppnat upp för en betydligt mer generös bedömning av ansökningar som gäller kostnad för dator.
Nu har det gått ett halvår sedan reglerna trädde i kraft, och Malmös alla fem stadsområden berättar att allt fler beviljas både dator och internet.
– Vi har beviljat ungefär 200 datorer sedan januari. Det handlar om en kraftig ökning, säger Li Lövden på ekonomiskt bistånd för område Innerstaden.
Innerstaden och Öster är de områden som betalt för flest datorer – det handlar om mellan 300 och 400. Resterande områden har tillsammans godkänt minst 130 datorer – men troligen är det fler. Socialtjänsterna har inte kunnat ge en exakt siffra över hur många ansökningar det handlar om.
– De som är berättigade till hemutrustning har också i de flesta fall rätt till en dator om de ansöker om ekonomiskt bistånd för en sådan, säger Matz Norrman, enhetschef på stadsområde Söder.
Det är främst barnfamiljer som har fått sina ansökningar beviljade. Då får man som mest 4 400 kronor för dator, och 199 kronor i månaden för internetuppkoppling.
– Det är alltid individuella prövningar som ligger till grund för beslut. Men ett typexempel är en barnfamilj med barn i skolåldern där dator saknas i hemmet, säger Li Lövden.
– Det kan också handla om personer med särskilda skäl, som att de söker jobb eller bostad i andra kommuner, säger Anette Ahlberg på ekonomiskt bistånd i stadsområde Öster.
Men alla blir inte beviljade stöd. De hushåll där det redan finns en dator, eller som har tillgång till dator på annat sätt, nekas.
Att dator och internet ingår i det som kallas hemutrustning är en utveckling som på många sätt är naturlig, säger Kerstin Peterson, enhetschef på stadsområde Väster.
– Det är mer och mer som ingår i skälig levnadsstandard. Till exempel ingick inte tv i hemutrustning tidigare, men det gör det idag. Det följer hela tiden samhällsutvecklingen, säger hon.

Kan beviljas både säng och tv

Hemutrustning är allt från säng, köksbord till tv och dator.
Om en socialbidragstagare är i behov av hemutrustning kan man få pengar för detta efter att en utredning gjorts av socialtjänsten.
För en säng kan man få som mest 2 000 kronor, köksbord och stolar för 1 800 kronor och tv för 2 000 kronor.
Källa: Stadskontoret Malmö
Gå till toppen