Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lista: Så agerar du vid en översvämmad källare

Sol har bytts mot regn och risken för torra gräsmattor har bytts ut mot översvämningsrisk. Har du otur och drabbas av en översvämmad källare har Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp kommit med en rad tips för hur du ska agera.

Råd vid risk för översvämning
Förvara inte värdefulla eller känsliga föremål i källaren.
Rensa kontinuerligt hängrännor och liknande saker runt om huset som har hög risk för att dra på sig stora vattensamlingar.
Om du bor i ett område som du vet löper hög risk att drabbas av översvämningar är det en idé att köpa en dränkbar pump som kan tömma källaren.
Agera i preventivt syfte genom att ha tillgång till sandsäckar eller andra tunga tättslutande föremål. Dessa kan sedan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet.
Om du drabbas av översvämning
Det absolut viktigaste att göra i en översvämningssituation är att bryta all el i de översvämmade lokalerna då vatten riskerar att bli strömförande. 
Skulle källaren behöva pumpas kontaktar du räddningstjänsten i din kommun.
Begär en besiktning av skadan. Det gör du genom att kontakta ditt försäkringsbolag
Ordna hjälp med skadereglering och uttorkning.
Om oturen skulle vara framme finns hela listan på NSVA:s hemsida.
Gå till toppen