Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen vill ta bort rasbegreppet

Regeringen tillsätter en utredning för att kunna stryka begreppet ras ur den svenska lagstiftningen. Initiativet möts av stark kritik från Afrosvenskarnas riksförbund.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP)Bild: Henrik Montogomery/TT, arkiv
– Rasismen vill vi bekämpa, och i rasismen är grunden att det finns olika mänskliga raser. Då ska inte en lagstiftning innehålla ordet ras, om vi faktiskt menar att det inte finns några raser, säger Erik Ullenhag till SVT Nyheter.
Idag finns begreppet i ett tjugotal lagar, bland annat i brottsbalken, studiestödslagen och kreditupplysningslagen. Erik Ullenhag säger till SVT att begreppet riskerar att underblåsa fördomar och att det av den anledningen bör tas bort. Men det är inte alla som delar hans uppfattning.
– Rasbegreppet är ett begrepp som vi inom Afrosvenskarna har lyft upp i många år, eftersom vi tycker att det är ett väldigt viktigt begrepp. Framför allt är det ett viktigt instrument för att belysa den strukturella diskriminering som finns i samhället. Och som drabbar en betydande del av samhällets medborgare, enbart på grund av deras hudfärg, säger Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund och aktiv inom Vänsterpartiet i Stockholm, till SVT.
Gå till toppen