Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Marilyn Mazur: Kvicksilver, romantik och en tuff lyriker

Har Marilyn Mazur någonsin misslyckats med att gå hem hos en publik? Den danska världstjärnan med sitt virvlande uppfinningsrika sätt att använda allsköns rytminstrument, sin positiva utstrålning och sitt engagemang i musiken är rätt svårslagen som scenpersonlighet.

ConcertArtist: Marilyn Mazur's Celestial Circle, Ystads teater; Björn Ingelstam Quartet, Scala.. ConcertLocation: Ystads jazzfestival. ConcertDate: 2014-07-31.
Bild: Anette Sjöstrand
Har Marilyn Mazur någonsin misslyckats med att gå hem hos en publik? Den danska världstjärnan med sitt virvlande uppfinningsrika sätt att använda allsköns rytminstrument, sin positiva utstrålning och sitt engagemang i musiken är rätt svårslagen som scenpersonlighet.
Framför allt är Mazur, flitig i rollen som bandledare, en lagspelare som söker helhet, sammanhang och ett lyhört samspel. Och de kvaliteterna får hon i Celestial Circle med sångerskan Josefine Cronholm, pianisten John Taylor och basisten Anders Jormin. Här är klang kung och mycket av musiken drömsk och svävande, samtidigt som arren ligger fasta och kursen är satt. Som så ofta hos Marilyn Mazur svävar en (brasiliansk och afrikansk) folkmusikalisk ande över det hela och de naturlyriska texterna spär på.
Totalt sett hade jag denna torsdag önskat lite mindre av romantiska drömmar i månljuset och mer av orakade armhålor och djärva soloutflykter. Men Mazur förbättrar oddsen med sin ofta nerviga kvicksilverstil och Cronholm släppte plötsligt ur sig en häpnadsväckande rik och lång improvisation, där hon fick med alla regnskogens ljud och några tjog till. Mer sånt.
Helsingborgaren Björn Ingelstam, som flyttade till New York 2013, har utvecklats till en driven och bred jazztrumpetare, lika hemma i snabb hårdbop som i swingfärgade melodislingor och lyrisk standardlåtskonst. Ingelstam tar solon som hänger ihop och växlar skickligt temperament. Dessutom är han en hörvärd sångare, med en kombination av smokingelegans och sårbarhet, som gott kan hälla en ännu större dos egen personlighet i tolkningarna.
Ingelstams unga dansk-svenska kvartett var kul, svängde rejält och bar adelsmärket, förmågan att smidigt variera kompet på en rad sätt inom en och samma låt. Den flyhänte och påhittige pianisten Felix Tani (också från Helsingborg) hör jag gärna igen. Snyggt av gruppen att hylla den just avlidne trumslagaren Idris Muhammad med en pulserande "I Close My Eyes".

Jazzfestivalen i Ystad

Festivalen inleds onsdag kl 12 och pågår till och med söndag kväll. Hela programmet finns på www.ystadjazz.se.
Gå till toppen