Malmö

Misshandeln på Seved utreds inte som hatbrott

Det beskrevs som ett hatbrott – en grov misshandel till följd av en israelisk flagga i ett fönster. Men nu ger polisen en annan bild. Misshandeln hade inte med flaggan att göra.

Natten mellan den 6 och 7 juli får polisen ett larm om att en man misshandlats allvarligt av ett gäng på Seved. De första uppgifterna beskriver hur mannen får sin fönsterruta krossad. I fönstret hänger en israelisk flagga. Mannen ger sig ut för att konfrontera förövarna och blir då allvarligt misshandlad av ett gäng på mellan fem och tio killar.
Händelsen utreds som ett hatbrott, en bild som offret själv framhäver för polis. Genomslaget blir stort i lokal och nationella medier.
Nu, nästan en månad senare, har polisen en ny bild.
– Misshandeln är en isolerad händelse. Den utreds inte längre som ett hatbrott, säger Thomas Bull, Malmöpolisens utredare.
Utredningen har visat att det som först beskrevs som ett sammanhängande händelseförlopp är två olika händelser.
– Det är först ett tag efter stenkastningen som mannen ger sig ut för att leta upp dem som krossat hans ruta, säger Thomas Bull.
Ett par hundra meter från sitt hus möter han det gäng som sedan misshandlar honom.
– Det finns ingenting som pekar på att de personer han träffar på också är de personer som krossade hans ruta, säger Thomas Bull.
Men detaljerna kring vad som händer vid mötet är få.
– Vi vet att mannen har en kniv på sig, men inte om han har den framme. Sen misshandlas han grovt och något tillhygge används. Hur det går till vet vi inte, säger Thomas Bull.
När polis och ambulans kommer till platsen har mannen gått tillbaka och hittas skadad utanför sin lägenhet.
Han säger då till polisen att misshandeln har med flaggan att göra. På brottsplatsen beslagtar polisen en kniv.
Redan dagarna efter misshandeln får Sydsvenskan kontakt med flera personer som alla berättar liknande historier som den polisen nu går ut med. Vittnesuppgifterna börjar alla med hur mannen, högljudd och märkbart irriterad, kommer ut på Rasmusgatan. Vittnena berättar också att han har kniv.
– Han jagar några tjejer som gömmer sig i en port. Han är arg eftersom någon har krossat hans ruta. Han anklagar alla, men det hade hänt tidigare, på eftermiddagen eller något.
Det här berättar en man som befann sig i en port på Rasmusgatan vid händelsen.
Han säger att han såg allt med egna ögon.
En kvinna som befann sig i en lägenhet i närheten vittnar om samma händelseförlopp.
– Jag ser hur mannen går fram till killgänget på gatan, de är mellan fem och tio personer. När någon skriker ”akta er – han har kniv” så backar alla bort och bildar en cirkel runt mannen.
Vittnena berättar hur mannen därefter misshandlas av gänget. Kvinnan berättar att han får en flaska i huvudet och faller till marken där han blir sparkad.
Vittnet som står på gatan berättar också hur mannen liggande får ta emot flera sparkar.
Men trots att det finns många vittnen till händelsen så verkar det som om bilden av vad som hände natten mellan den 6 och 7 juli inte kommer att bli tydligare.
Polisen har svårt att komma vidare med utredningen.
– Alla vittnesuppgifter kring misshandeln pekar mot en grupp. Ingen pekar ut någon individ, säger Thomas Bull.
Stenkastningen mot mannens fönster utreds fortfarande som en skadegörelse med hatbrottsmotiv.
Sydsvenskan har flera gånger sökt den drabbade mannen men utan framgång. Han misstänks inte för något brott eftersom det är högst oklart för polisen om han haft kniven framme och i så fall i vilket syfte.
– Det verkar inte som om vi kommer längre i den här utredningen, säger Thomas Bull.
Gå till toppen