Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvalitetsbonden är vår nya ikon

Bonden är den nya kocken. Det började för några år sedan, när kockarna på toppkrogar fattade att den enda vägen till bra ingredienser i matlagningen är att själva ta kontroll över odlingen. Eller helt enkelt se till att bli kompis med duktiga bönder. Sen, börja skryta på menyerna med vilka bönder man får sina råvaror från, och vips var fenomenet hipsterbonde fött. Och att just du numera odlar ett par fler kryddväxter i fönsterkarmen är en självklar och logisk förlängning av kockarnas passion.
Detta är förstås inget som är avgränsat till enbart Sverige; kvalitetsbönder hittar man överallt i världen där det förväntas kvalitetsmat. Lanseringen förra året av det amerikanska livsstilsmagasinet Modern Farmer är ännu ett tecken på hur hipp bonden har blivit. Artiklarnas ämnen spänner över allt från lila blomkål och grönkålsjuice till fantastiska bilder från skönhetstävlingar för kycklingar i Malaysia, debatter om genmodifiering och huruvida det är etiskt okej för herdarna i Izmir i Turkiet att spänna fast solceller på sina åsnor i bergen. En tidning som riktar sig minst lika mycket till intellektuella glesbygdsromantiker i storstäder, som till vardagligt hårt arbetande bönder.
På något vis så passar allt detta väldigt väl in just nu i det samtida nordiska matsamhället, som alldeles nyligen upptäckt att det inte bara går att äta det som odlas här, nej, det kan även vara alldeles förbannat delikat. Den medvetne kvalitetsbonden blir då en sorts ikon.
Tittar man runt lite i Skåne så finns det ganska många i den här nya generationen av kvalitetsbönder. Den biodynamiska gården Marcello’s Farm utanför Kristianstad är ett lysande exempel på hur ekologisk odling i stordrift kan ge hög kvalitet. Och Johan Widing på Bokeslundsgården har blivit något av en kändis i matkretsar för att han återupptäckt gamla kulturraser av kyckling som nu drivs fram småskaligt. Den lilla butiken Rötter i Malmö är ett skyltfönster och en säsongsanpassad skattkammare av råvaror och ingredienser av högsta kvalitet från trakterna kring Malmö.
Särskilt den här sommaren, med sitt väder och sina fantastiska odlingsförutsättningar, har nog fått många att drömma om att lämna stan och på heltid bli fridfulla bönder i lagom solljus, leva nästan helt vegetariskt, baka kanelbullar på eget vete och dricka flädersaft efter att ha tittat till päronträden lite grann. Men precis som med kockyrket så är det i princip ingen glamour i vardagen för bönderna där ute, utan mest ryggknäckande hårt arbete.

3 annorlunda bönder

1 Søren Wiuff odlar makalös sparris och långsamväxande purjolök. Det kan låta simpelt, men smakar något annorlunda. Brogård, Strandvejen 1, Gislinge, Danmark.
2 Linda Elvingson har ett gäng bufflar, från dem gör hon alla typer av mejeriprodukter av högsta klass, och förstås mozzarella. Ängsholmens Gårdsmejeri, Harbo.
3 Mikael Jidenholm odlar hundratals (!) olika sorters grönsaker, många även i miniatyrform. En makalös gastronomisk mångfald som bara måste upplevas. Ugglarps Grönt, Ugglarpsvägen 8, Ugglarp.
Gå till toppen