Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fina backar vid Vombsjön lockade

Solen sken och blåbärssoppan flödade när sjuhundra cyklister trampade runt Vombsjön i lördags. Sydsvenskan mötte dem ungefär halvvägs.

– Vädret blev perfekt. Helt perfekt.
Inger Jänchen är mycket nöjd med den 43:e upplagan av Vombsjön Runt. Hon är ordförande för cykelloppets kommitté och har övervakat loppet sedan starten tidigt på lördagsmorgonen.
– Det var någon som hade ramlat omkull i en tunnel och skrapat upp knäna. Men det är den enda olycka jag har hört talas om. Några har fått punkteringar och dem har vi hämtat med bil, säger hon.
Hur det kan komma sig att över 700 cyklister kan delta i lopp i 25 graders värme utan att fler olyckor händer kan hon inte svara på, utan bara glädja sig över.
– Visst är det fantastiskt? Vi har varit ganska förskonade från olyckor. Jag har själv varit med i fem år, och under de fem åren har det bara varit två ambulansuttryckningar, säger hon och tillägger att Vombsjön Runt är ett motionslopp, och inget cykellopp.
– De flesta som har kört omkull är de från cykelklubbar som kör i klunga eller tränar inför större lopp.
En händelse av det tråkigare slaget i år var när en man från nordvästra Skåne låste in bilnyckeln i bilen, innan han hann lasta av sin cykel. Han fick vänta på att få hjälp med att öppna bilen så han kunde köra hem.
– Men han verkade vara vid gott humör, säger Inger Jänchen.
Och gott humör präglar även de cyklister som Sydsvenskan pratar med på depåstoppet vid Övedskloster. Deltagarna kan välja mellan tre sträckor av olika längd, och vid Övedskloster sammanstrålar alla vid en punkt som är ungefär halvvägs.
Depån är strategiskt placerat efter en lång och seg backe. När den är avklarad serveras det blåbärssoppa och bananer.
En som är särskilt glad att vara klar med jättebacken är Eva Larsson, som cyklar loppet tillsammans med några kompisar.
– Den är lite tuff. Men jag cyklade hela vägen upp, och det är jag stolt över. Kliver man av där i backen så kommer man inte upp på cykeln igen, då måste man leda den upp, säger hon.
Vid sidan om tältet står kompisarna Dudde Emmerberg, Mikael Qvist och Christer Wiberg i tajta cykeldräkter. De har precis döpt sig till "Team Pro Speed" berättar de. Men de proffsiga kläderna och det snabba namnet till trots är de här mest för att ha kul.
– Det är skön och lätt avkoppling. Här är så fint och vackert. Det är mycket att titta och lukta på på vägen, säger Mikael Qvist.
– Det är skönt att gå in i bubblan, fyller Christer Wiberg i.
Tillsammans har de cyklat Ringsjön Runt och Malmögirot under året. Efter att Vombsjön Runt är avklarat är det bara Kävlingetrampet kvar innan årets höjdpunkt: en veckas cykling i södra Spanien.
Varför blev det just cykling som ni föll för?
– Vi är för tjocka för att springa, är Mikael Qvists blixtsnabba svar, och hans ord följs av ett gapskratt.
– Det får stå för dig, kontrar Christer Wiberg.
De cyklister som Sydsvenskan träffar på har en sak gemensamt: de tar inte loppet så värst allvarligt.
Lars-Arne Hansson och sonen Oskar Hansson bestämde sig för att delta så sent som på fredagskvällen.
– Vi bestämde väl oss vid 8-9-tiden i gårkväll. Då satte vi igång med att smörja och trimma cyklarna, säger Lars-Arne Hansson.
Vad var det som fick er att ställa upp?
– Vi hade inget att göra, säger Oskar Hansson och ler stort.
De cyklar den kortaste rundan på 35 kilometer, men nu hoppas de att de har kommit halvvägs.
– Det är jobbigt, men kul, säger Oskar Hansson.
Med sina tolv år är han en av de yngsta deltagarna i Vombsjön Runt, men han är långt ensam. Enligt Inger Jänchen är det många familjer med barn som är med.
– Vi har inga åldersgränser eller andra restriktioner. Kan man ta sig runt så får man det, säger hon.

Fakta

I går eftermiddag hade 310 personer anmält sig till motiopnsloppet, men arrangörerna hoppades på det dubbla. Inför årets lopp har bansträckning gjorts om för att det ska bli säkrare att ta sig runt sjön. Och det är bara någonenstaka sträcka som är på vägar med 80 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning.
Gå till toppen