Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmörabbin attackerades på gatan

Malmö judiska församlings rabbin Shneur Kesselman attackerades på lördagskvällen med en flaska som kastades från en passerande bil.

Rabbinen var på hemväg från synagogan vid niotiden på kvällen när attacken skedde. Han var i sällskap med församlingsmedlemmen Hugo Klein, som hade tagit en omväg för att följa rabbinen hem.
– Eftersom en liknande händelse inträffade på vägen till synagogan. Då var det föraren i en passerande bil som kastade en cigarrettändare mot oss, berättade Hugo Klein efter att ha pratat med polisen direkt på platsen vid Föreningsgatan. Trottoaren gnistrade av glassplitter från den kastade flaskan som krossats mot väggen bakom de båda männen.
– Den kastades från en bil med flera män i som skrek "fucking judar", berättade Hugo Klein. Vi kan inte gå säkra på gatorna längre.
Rabbin Kesselman hade bara ett ord för attacken:
– Det är hemskt. Det finns inget annat ord. Det är en skam.
Kommer ni att våga gå ut efter det här?
– Ja. Men många gör det inte. Många är rädda. Det är skam att en minoritet i Malmö ska vara hotade för att de är judar. Att det finns folk som hatar judar.
Hur känns det efter en sådan här händelse?
– Man förlorar sin trygghet helt enkelt. Men det finns många modiga bra Malmöbor som står upp för oss. Vi känner att vi har ett starkt stöd från vanliga svenskar.
Gå till toppen