Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Nuri Kino: "Värst är det om du är kristen"

Är du sunni, något IS-anhängarna själva är, kan du bli dödad för att du vägrar följa deras tolkning av Koranen. Är du shiamuslim eller alawit är du deras fiende. Men värst är det om du är kristen.
Det skriver Nuri Kino, journalist, författare, Mellanösternexpert och grundare av kampanjen A Demand For Action.

En ung assyrisk kvinna vrålar ut sin rädsla och vädjar om hjälp. Hon pratar med mig i telefon från Syriens andra största stad, Aleppo:
”Snälla, låt världen få veta: vi är fast, kommer inte ut. Vi har varken vatten eller elektricitet. Det kan vi överleva men däremot inte islamisterna. Varför är det ingen som gör något för att rädda oss?”
Isis, Islamistiska Staten av Irak och Syrien, som numera vill kalla sig IS, Islamska Staten, invasion av Mosul och andra platser i Irak fick kriget i Syrien att hamna i medieskugga. Under tiden intensifierade de sin förföljelse av ickemuslimer.
Stad efter stad i Irak och Syrien töms på sin ickemuslimska befolkning. IS förföljer, förtrycker och dödar människor av alla etniciteter och religioner. Är du sunni, något IS-anhängarna själva är, kan du bli dödad för att du vägrar följa deras tolkning av Koranen. Är du shiamuslim eller alawit är du deras fiende. Men värst är det om du är kristen.
För en månad sedan delade IS ut flygblad till de kristna i Mosul med texten ”konvertera, betala jizya (straffskatt) eller dö”. Om de inte rättade sig efter något av alternativen hade de på sig till klockan tolv nästa dag att packa och fly. De som stannade kvar var antingen svaga, äldre eller skadade och kunde därför inte fly. En man som hade mist sitt ben i ett bombattentat några dagar innan tvingades att konvertera till islam under vapenhot, berättar en släkting till honom för mig.
Aleppo är också nästan helt tömd på assyrier, armenier och andra ickemuslimer.
”Dessa hemskheter, kidnappningar, våldtäkter, mord, händer inför ögonen på hela världen. Varför är det ingen som gör något? Var är världens ledare? FN? Vi ber dig, var vår röst, få dem att agera för att rädda min och andras familjer från att bli slaktade”, skrek mannen vars fru och tre barn har fastnat i Aleppo till mig när jag fick tag i hans svenska mobilnummer.
När vi lagt på var min första tanke att han är en idiot. Vilken man flyr och lämnar sin familj i ett helvete? Sekunden efter skämdes jag. Jag har intervjuat tusentals flyktingar i liknande situationer. Mannen som lämnat sin familj kanske är hotad av jihadisterna och beslöt att hellre fly än att riskera hela familjens liv.
Och vem är jag att döma? Jag kom till Sverige som åttaåring och lever inte under direkt fara, varken för min egen del eller min familjs.
I dagens Syrien och Irak hör det till vardagen att unga tjejer kidnappas, våldtas och dödas. Unga män får sina huvuden avskurna framför kameror för att de tillhör en annan gren av islam eller är ickemuslimer. I ett decennium har jag tagit del av de hemskaste videoklipp man kan tänka sig. Varken dessa bilder eller offrens desperata röster kommer någonsin sluta hemsöka mig.
Och nej, jag kommer inte att sluta föra Marys talan, en assyrisk aktivist som vägrade låta islamister styra hennes och andra kvinnors liv. De sprang in i hennes hem, drog ut henne i håret, tryckte ned henne mot marken och sköt henne i huvudet. I en megafon skrek sedan islamisterna att de skulle döda alla familjemedlemmar till den som rörde hennes lik. Samma natt började hundar äta på det som fanns kvar av henne.
Och nej, jag kommer inte sluta skriva om de assyriska och armeniska flickor som kidnappas, tvingas konvertera och bortgifts till jihadister.
Jag har intervjuat både al-Qaida- och IS-medlemmar. Jihadisterna är ofta unga missnöjda män som i sina hemländer har befunnit sig i samhällets utkanter, många gånger är de från europeiska förorter och lever i villfarelsen att de har makt att göra vad de vill i islams namn. De kan gå in vilket hus som helst i Syrien och Irak, göra anspråk på det och döda ägarna om de inte går med på att lämna. De kan dessutom ta vilken kvinna de vill som sin fru. Varför? Jo, för att ingen stoppar dem.
Mer än 700 000 ickemuslimer; kristna, mandéer, yezidier och andra, har lämnat Irak. Ingen vet hur många som har lämnat Syrien.
Det assyriska kulturarvet håller på att utrotas. Kristendomens vagga likaså. IS förföljer även muslimer. Elva sunnitiska mullor, jihadisternas trosfränder, ska ha dödats av IS bara i Mosul.
IS drar sig inte för att skära av din tunga om de inte tycker om det du säger, och hugga av dina fingrar om de ertappar dig med en cigarett. Enligt källor i Mosul, blev en man brutalt attackerad och torterad eftersom han bar jeans, något som IS ser som hädelse.
Vad gör världens ledare för att stoppa denna brutalitet?
EU och USA finansierar oppositionen i Syrien. När jag och många andra frågar om pengarna inte riskerar att gå till IS får vi flummiga svar. Samtidigt som både president Barack Obama och utrikesminister Carl Bildt (M) säger att USA och Sverige ska hjälpa den irakiska regeringen i kampen mot IS. De finansierar alltså dem i ett land och vill bekämpa dem i ett annat. Och är åskådare till ett folkmord på kristna och andra ickemuslimer.
Den 19 juni fick jag ett samtal från en ung assyrisk man som tidigare hade utvisats från Sverige tillbaka till Irak. Han ringde från en källare i Mosul, viskade och sade ”lyssna på vad som händer”. Jag hörde män skrika ”Taqbir!” och ”Allah u Akbar!”
Följande dag frågade jag mina vänner om hjälp genom Facebook och Twitter. Jag startade en världsomfattande kampanj. Vi döpte den till A Demand For Action. Vi har sänt e-post till politiker, frivilligorganisationer och medier över hela världen. Vi kräver en säkerhetszon i Nineveslätten i norra Irak för minoriteter och en permanent lösning för samma grupper i Syrien.
Vi har hållit demonstrationer i städer som Paris, Beirut, Washington och Berlin. Idag demonstrerar vi i åtta länder, däribland många städer i Sverige. Vi vädjar till FN, Washington och Bryssel om hjälp innan det är för sent.
Före folkmordet i Rwanda ringde Kofi Annan många länder och bad om hjälp för att stoppa ett blodbad, ingen lyssnade. En miljon människor blev slaktade. Låt det inte upprepas.
Carl Bildt och Jan Eliasson, jag vädjar till er, ta täten. Vi svenskar är stolta över Dag Hammarskjöld, Olof Palme och Raoul Wallenberg, gör oss stolta över er med.
Nuri Kino
 
SKRIBENTEN
Nuri Kino är journalist, författare, Mellanösternexpert och grundare av kampanjen A Demand For Action. Han är assyrier och kom till Sverige som åttaåring.
Gå till toppen