Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Synagogan utsatt för vandalisering

Synagogan i Malmö har utsatts för vandalisering. Tre rutor krossades natten till torsdagen.
Det finns en akut hotbild mot judiska församlingen och även mot enskilda judar, säger Fred Kahn, församlingens ordförande.

Synagogan i Malmö har utsatts för stenkastning.Bild: Åsa Sjöström
Vid flera tillfällen tidigare har synagogan i Malmö drabbats av skadegörelse.
– Vi är självklart förfärade och tycker att det är oerhört frustrerande att detta ska ske överhuvud taget, säger Fred Kahn.
Vandaliseringen är anmäld till polisen och till Malmö stads säkerhetsansvarige.
– Det är tredje gången i år som det har hänt.
Fred Kahn kopplar samman händelsen och hotbilden med den pågående konflikten i Gaza.
– Det är inget att sticka under stol med. Så brukar det vara när det blossar upp oroligheter i Mellanöstern. Det går ju inte säkert att säga att det finns ett samband. Men det skulle inte förvåna mig om det var så.
I slutet av mars var det fem personer som försökte tränga sig in på judiska församlingshemmet i närheten av synagogan och gjorde antisemitiska uttalanden.
Under senare år har antalet polisanmälningar om hatbrott mot judar i Malmö ökat kraftigt. De två senaste åren har det gjorts cirka sextio anmälningar per år.
Det är nästan tre gånger så många som de föregående åren. Den kraftiga uppgången beror enligt polisen delvis på en ökad benägenhet att polisanmäla brotten.
Gå till toppen