Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Björn Hellberg drivs av nyfikenhet och disciplin

Hos Björn Hellberg lyser flitens lampa. Genom åren har det blivit över sextio böcker och mängder av artiklar, radio och tv-program. Och mer lär det bli.
– Det handlar om disciplin. Många tror att man ska sitta och vänta på inspiration som författare. Men det är överromantiserat.

”Språket är författarens fingeravtryck och nummer ett för mig. Jag putsar och ansar i rabatterna något alldeles oerhört innan jag är nöjd”, säger Björn Hellberg.Bild: ADAM IHSE / TT
Björn Hellberg var bara 14 år när han fick sin första artikel publicerad. Sedan dess har det rullat på. Och takten har alltid varit hög. I topp står tennis och deckare. Men intresset omfattar även historia, geografi, litteratur, musik och en massa annat. Det enda som inte verkar fastna är tekniska detaljer och praktiskt handlag, förklarar han.
– Att skapa med händerna passar inte mig. Jag kan knappt sätta på tvättmaskinen och det beror inte på lättja.
I början av sommaren kom hans senaste kriminalroman ut i bokhandlarna. Titeln är ”De tysta” och är den femte i serien om de så kallade Lovikenpoliserna. Precis som många av hans tidigare deckare bygger även denna på ett samhällsproblem: Den här gången går han emot mobbning.
– Jag blir ytterst sällan arg, däremot kan jag reagera när jag läser om våld mot barn och äldre, djurplågeri och annat elände. Som författare har jag en stor möjlighet att reagera mot sådana orättvisor och jag tar ofta upp det i mina böcker.
Förutom författandet har Björn Hellberg gjort sig ett namn för sina stora kunskaper om tennis. I sin ungdom var han själv en vass spelare och rankades som en av Sveriges 150 bästa. Fortfarande händer det att han slår en boll med något av barnen, men för det mesta tittar han på. Turneringen i Wimbledon har han inte missat på 48 år. Och Båstadtennisen har han följt sedan 1950-talet.
Men för den breda tv-publiken är han kanske mest känd för att, tillsammans med Ingvar Oldsberg, ha bidragit till att göra tävlingen ”På spåret” till ett stort folknöje. De första fyra åren var han en av de tävlande, sedan fick han fortsätta som domare. Sanningen är att han helt enkelt inte fick tävla mer eftersom han vann varje gång.
Numera åker han och Ingvar Oldsberg land och rike runt med frågesportprogrammet ”Sverigequizen” som sänds i TV4.
– Nyfikenhet har alltid varit en drivfjäder för mig. Då menar jag en berikande nyfikenhet. Inte den som innebär att man håller reda på vad grannarna har för sig. Den leder aldrig till något.
Han är vetgirig, men också disciplinerad som få. Under 1960- och 1970-talen jobbade han som frilansande journalist och kunde skriva olika versioner till olika tidningar från en och samma tennismatch under extrem tidspress. Fortfarande håller han ett högt tempo. Några längre semestrar tar han sällan ut och den främsta anledningen är att han tycker att det är roligt att jobba.
– Det har varit ett stort privilegium att jag har kunnat ägna mig åt många olika saker. Men skulle jag sitta och invänta de gudomliga vederkvickelserna från ovan skulle jag inte få så mycket gjort.

Björn Hellberg

Gör: Författare, journalist och underhållare.
Bor: I Laholm.
Familj: Hustrun Inger, sju barn, tretton barnbarn samt norska skogskatten Asta.
Aktuell: Fyller 70 år den 4 augusti 2014 och med deckaren ”De tysta” som gavs ut i början av juli. Leder också tv-programmet ”Sverigequizen” tillsammans med Ingvar Oldsberg.
Om att fylla 70: ”Jag har inte tänkt så mycket på det. För mig är det samma som att fylla 30, 40 eller 60. Det är samma fulltecknade schema.”
Firar: ”Jag ska ut på en signeringsturné med min nya bok och är då i Visby. Där ska jag fira i lugn och ro med frun och bokhandlaren. Det blir bara vi tre. Lite senare får vi fira med barnen.”
På nattduksbordet: ”Just nu läser jag om ’Domaren och hans bödel’ av den schweiziske författaren Friedrich Dürrenmatt. Senast jag läste den var för trettio år sedan.”
Gå till toppen