Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med mördare i skog och mark

Nevada Barr balanserar skickligt på gränsen mellan actionthriller och deckare, skriver Bo Lundin.

Stum rädsla.

Author: Nevada Barr. Publisher: Övers Marie Olsson. Hoodoo förlag.. PublishYear: 2014.
”Stum rädsla” är den trettonde kriminalromanen om Anna Pigeon, men den första på svenska. Det är både glädjande och lite ledsamt: glädjande därför att Pigeon-serien utan egentligt undantag hör till det mest läsvärda i genren, ledsamt för att det dröjt så länge med svensk utgivning. Läsare med såväl naturintresse som sinne för goda deckare bör provläsa den här boken och högljutt kräva mera.
Gemensamt för alla böcker i serien är Anna Pigeons jobb som park ranger, parkvakt. Hon arbetar med polismans befogenheter i någon av USA:s stora nationalparker, ofta långt från civilisationen och alltid med storslagen och vild natur kring sig. Farorna i hennes liv är oftare vargar eller grizzlybjörnar än ruskiga mördare (fast sådana finns förstås också) och utmaningarna är strapatser längs klippstup eller stekheta ökenstigar, inte biljakter eller lurpassande i regniga gränder.
Romanseriens kvaliteter är minst trefaldiga. Deckarvännen kan ända från debutboken ”Track of the Cat” (1993) avnjuta utmärkta kriminalintriger med originella ledtrådar; en puma som tycks ha fyra framtassar hör inte till vanligheterna i genren.
Nevada Barr har varit ranger i många år och skildrar med sakkunskap och kärlek de vildmarker där Pigeon vandrar eller rider. Det doftar tall i hennes skogar, stenarna är obarmhärtigt vassa och det prasslar farligt i snåren. Gyttjan kletar i Mississippideltat, dammet ryker i öknen. Det går att läsa böckerna som sakkunniga och fascinerande guider till amerikanska obygder.
Anna Pigeon själv är en mycket ovanlig centralgestalt. Ingen ung starlet– hon är trettionio år i debutboken och ungefär femtio i ”Stum rädsla” – och ingen slagfärdig privatdeckare. Hon är liten men stark, trivs bättre ensam ute på vidderna än tillsammans med människor i en stad, tycker mycket bättre om djur än om människor och har föga känsla för småprat. Till hennes svagheter (som hon är bistert medveten om) hör förutom vitt vin den hos djurvänner lika vanliga som farliga missuppfattningen att eftersom hon gillar djur så gillar djuren henne.
Jag har läst de flesta Pigeon-böckerna och har än så länge ”Blind Descent” (1998) som klar favorit: den utspelas långt under jord i de djupa och kolmörka grottorna i Carlsbad Caverns nationalpark och kan ge även en härdad läsare klaustrofobi. ”Liberty Falling” (1998) är också utmärkt; farligheter på Ellis Island och Liberty Island i ett förbuskat ruinlandskap med Manhattan inom synhåll.
I ”Stum rädsla” arbetar Anna Pigeon i Rocky Mountain’s National Park i Colorado, där några småflickor försvunnit och en udda kristen sekt slagit sig ner i närheten. Det är en av de mörkaste romanerna i serien och den går hårt åt Pigeons med åren lite stelare lemmar, samtidigt som den introducerar en biperson som jag hoppas återkommer: en rullstolsbunden kvinna, som varit bergsbestigare och går från hopplöshet till ny livsvilja i takt med den dramatiska handlingen.
Romanen balanserar hela tiden skickligt på gränsen mellan actionthriller och deckare. Slutledningarna finns där, men de skyms emellanåt av fall utför stup eller pistolskott i natten. Översättningen är aningen ojämn med bland annat för många ”så” inplacerade här och var.
Nästa översatta Barr blir Vargavinter (”Winter Study”) från 2008. Okej, gärna det, men sen borde förlaget göra helt om och börja från början.
Gå till toppen