Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya förluster väntar Tradera

Auktionssajten Tradera gick rejält back i fjol och 2014 blir ännu ett förlustår.
Men enligt vd:n har ägaren, amerikanska Ebay, inga planer på att göra sig av med verksamheten.

Det går trögt för nätauktionsföretaget.Bild: TT
– Sverige är en strategisk marknad. Ebay har inte mycket i Norden. Man har den svenska verksamheten och när den väl är lönsam så kan den vara ett nav i en expansion till de övriga länderna. Det är så man ser det. Så de tankarna har inte förekommit, säger Stefan Öberg.
När han i juni i fjol tog över vd-posten i Tradera så hade omsättningen minskat i två år i följd. Under 2013 så sjönk den ytterligare och resultatet blev en förlust på 35 miljoner kronor före skatt.
Förklaringen till kräftgången är, enligt Öberg, att Tradera har försummat sin kärnverksamhet – handel med begagnade prylar mellan privatpersoner. I stället har bolaget satsat på försäljning av nya produkter till fast pris.
– Det har visat sig att det inte säljer. Men vad som är ännu värre är att det förstör upplevelsen för kärngruppen av användare, som kommer för att hitta något helt unikt till ett bra pris.
Tradera har nu lagt om strategin så att privathandeln åter står i fokus. Och kostnaderna har minskats: 58 anställda har blivit 46 och budgeten för marknadsföring och konsulter har bantats.
I Stefan Öbergs åtgärdsprogram ingår också olika förbättringar av tjänsten. Bolaget har bland annat investerat i en ny mobilsajt och smidigare betalningslösningar.
– Vi ser resultaten redan nu i form av bättre konvertering, alltså att de som kommer till sajten köper mer. Och vi är bara halvvägs på förbättringsresan.
Kostnaderna för neddragningar och investeringar innebär att det blir förlust även i år. Men Tradera är på rätt väg, hävdar Stefan Öberg.
– Den här verksamheten har en framtid.

Ingår i e-handelsjätte

Tradera gjorde 2013 en förlust före skatt på 35 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 6 miljoner kronor året före.
Omsättningen sjönk för tredje året i rad, från 158 till 142 miljoner kronor.
Auktionssajten ingår sedan 2006 i den amerikanska e-handelsjätten Ebay, som förra året omsatte motsvarande 110 miljarder kronor.
Källa: Tradera, Ebay
Gå till toppen