Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Politiskt klarspråk önskas

Det är anmärkningsvärt att bara Vänsterpartiet säger det självklara om de senaste dagarnas antisemitiska attacker i Malmö.

Natten till torsdagen krossades tre rutor på synagogan i Malmö. På lördagskvällen kastades en flaska från en passerande bil mot den judiska församlingens rabbin Shneur Kesselman och församlingsmedlemmen Hugo Klein.
I bilen satt flera män som skrek ”fucking judar”, berättade Klein i Sydsvenskan:
”Vi kan inte gå säkra på gatorna längre.”
Judiska församlingens ordförande Fred Kahn talar om ”en akut hotbild” mot församlingen och enskilda judar.
I söndags deltog ett par hundra Malmöbor i en kippavandring för att visa sin solidaritet med stadens utsatta, judiska minoritet. Det är viktigt och berömvärt.
Men av större betydelse är ändå hur Malmös politiker agerar.
Dessvärre tycktes igår eftermiddag M och FP lokalt inte ens ha noterat det inträffade.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) åstadkom för sin del ett pliktskyldigt uttalande ”med anledning av de senaste dagarnas incidenter rörande judiska företrädare och synagogan”. Där slår hon fast att ”alla ska kunna känna sig trygga i Malmö” och att det aldrig är acceptabelt när ”enskilda trakasseras” och ”synagogor, moskéer eller kyrkor skändas”.
Vänsterpartiets företrädare Daniel Sestrajcic och Mirjam Katzin är däremot föredömligt tydliga när de i ett uttalande slår fast att attacker mot Malmös judar är rasism:
”Det är fullkomligt oacceptabelt att judar på något vis kollektivt fördöms för det som staten Israel gör. Att de attacker som nu skett kan ha ett samband med Israels agerande i Gaza gör dem extra allvarliga.”
Rätt så.
Medan Socialdemokraterna tassar på tå runt antisemitismen sätter Vänsterpartiet ner foten.
Att göra Malmö till en socialt hållbar stad är Stjernfeldt Jammehs största och viktigaste utmaning om hon får väljarnas förtroende att leda Malmö efter valet.
Malmös befolkning kommer från hela världen. Men världens krig och konflikter får aldrig tillåtas slå rot och få sin fortsättning på Malmös gator.
Närhelst sådana tendenser dyker upp krävs konsekvent och kompromisslöst klarspråk från stadens politiker.
Gå till toppen