Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avgift på fetare mat minskar konsumtionen

Avgift på mat med mycket salt, socker och fett minskar konsumtionen rejält. Det slår en EU-rapport fast.

Bild: Sydsvenskans arkiv
Politiker i flera europeiska länder vill komma åt växande problem med övervikt, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Därför har de beslutat om avgifter som gör osund mat dyrare. Förhoppningen är att folk ska äta sundare mat, som då blir billigare i jämförelse.
Men det är inte säkert att det fungerar enligt planen.
Tvärtom tyder mycket på att folk i stället väljer att köpa annan, billig och lika dålig mat, som inte belagts med avgifter.
I Danmark hade man fettskatt under drygt ett år, då folk köpte mindre smör, olja och margarin. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att folkhälsan blev bättre med punktskatter på socker, salt och fett, summerar EU-rapporten, som Berlingske läst.  
Kanske inte så konstigt. Det hade behövts en längre period med skatt på fet och sockrad mat för att effekten skulle gå att mäta, kontrar Danmarks läkarförening, som gärna hade behållit avgifterna på osund mat.
Med avgifter på osund mat och dryck blir jobben färre och investeringar minskar. Inte mycket hann hända i Danmark, men det danska näringslivet har varnat för att 1300 detaljhandelsjobb skulle varit hotade.
I Finland, som har extra avgift på bland annat glass och läsk, har jobben blivit färre i bryggeriindustrin. Också glassbilar och kiosker har drabbats.
Gå till toppen