Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nörd vill spela en ny roll

Spelvärlden kan vara hård, men också ha positiv betydelse för hbtq-personer. Det menar förbundet Sverok som arbetar för att förändra attityder inom spelhobbyn.
För första gången arrangerar de programpunkter på Regnbågsfestivalen i Malmö.

I fem år har spelhobbyförbundet Sverok arbetat för likabehandling och mångfald. Bland annat har förbundet gjort en undersökning, ”Normer, attityder och beteenden”, som blev klar förra året.
– Där kom vi fram till att det inte såg så bra ut, i synnerhet i vissa grenar där man träffas mindre ofta, till exempel e-sporterna, lajven och konventen, där man åker iväg på arrangemang och är hemma däremellan. När man umgås mindre lär man inte känna varandra, och då har man lättare för att använda näthat. Och folk gör det på slentrian, säger Chris Jonasson, ansvarig för projektet ”Nörd på Pride”, i en paus i festivalförberedelserna.
För tre år sedan drog föreningen igång satsningen ”Nörd på Pride” i Stockholm. Bland annat arrangerades ett panelsamtal om vilka erfarenheter som fanns bland hbtq-ungdomar och hur frågan lyftes i spelbranschen, spelmedier och bland arrangörer.
– Från början handlade det om att vi ville skapa en bättre miljö i spelkulturen.
I år hade de en önskan att göra någonting annorlunda. Under Regnbågsfestivalen i Malmö arrangerar de tillsammans med projektet Spelkultur i Skåne, som jobbar med normer och spel, flera aktiviteter. Bland annat föreläsningar, panelsamtal och levande rollspel som utspelar sig under 80-talets aidsepidemi.
Spel kan ha positiv effekt för hbtq-ungdomar, menar Chris Jonasson.
– Spel kan ha en jättestor betydelse. Jag känner flera personer som har kommit ut som transsexuella efter att ha provat sig fram inom till exempel lajv eller cosplay.
Cosplay är en växande hobbygren där deltagarna klär ut sig till karaktärer från tv-serier eller spel.
– Det finns också folk som pratar om hur enkelt det är att få koppla av, stänga ute omvärldens skit och försvinna in i en värld där du får vara vem du vill.
Chris Jonasson menar att spelklimatet har förbättrats mycket de senaste fem åren, framför allt i Sverige.
– Förändringen beror mycket på att vi lever i ett klimat där man lättare har sett problemen som finns. Sen tror jag också det beror på att medelåldern bland spelarna ökar och internationella initiativ som Gaymer X, som är ett hbtq-konvent i San Francisco.

Tre tips under Regnbågsfestivalen

1. ”Hur ser det ut i den svenska spelhobbyn?” Föreläsning med Rebecka Prentell, ordförande i Sverok, om förbundets satsningar inom mångfald. Torsdag kl 18 på ABF, Malmö.
2. ”Festa som nördar”, alkoholfri fest utan åldersgräns med bland annat danceoke och uppträdande av Nordlöf. Torsdag kl 20 på Studiefrämjandet, Malmö.
3. ”Nörd på Pride-fredagen” med flera panelsamtal och föreläsningen ”The Why and How och Queering games” av spelskapare Avery Alder Mcdaldno. Fredag kl 16.30, ABF, Malmö.
Gå till toppen