Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Apselfie blev rättighetstvist

Under en expedition stal en makakhona fotografen David Slaters kamera och tog en selfie. Nu har bilden lett till ett rättighetsbråk mellan Wikipedia och Slater.

Den beryktade selfien.Bild: Oklart
Den brittiske fotografen David Slater var 2011 i Indonesien för att fotografera makakerapor. Men en makakhona lät sig inte fotograferas utan stal Slaters kamera och hann ta ett antal bilder innan Slater fick tillbaka kameran. 
Bland bilderna fanns det bland annat en selfie på en hona. Nu har Wikimedia, som drivs av Wikipedia, hamnat i bråk med Slater över rättigheterna till bilden. 
Wikimedia, som är ett bibliotek med drygt 20 miljoner bilder och videos som är fria för nätpublicering, har vägrat att ta bort bilden. Wikimedia anser att det bara är människor som kan äga en copyright och eftersom det var apan som tog bilden är det således ingen som äger rättigheterna till bilden.
I ett uttalande till engelska tidningen The Telegraph säger Slater att han nu överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Wikipedia.
Gå till toppen