MFF

MFF behöver utmaningen

Stod och frös i den skånska januarivinden när MFF:s nye tränare Åge Hareide med eftertryck förklarade att det viktigaste inte är vilka elva som startar, utan att det är lika viktigt vilka som avslutar.
Bild: Lars Brundin
Stod och njöt i Floridas ljumma februarikväll och väntade på att Markus Rosenberg skulle ansluta till MFF-truppen och vet att jag redan då betonade att det här var hemvändaren som inte skulle ha krav på sig att leverera direkt (vilket han ändå visade sig göra), utan att det var i sommarens Europamatcher han skulle göra skillnad.
Står och förundras i den varma sommarkvällen tillsammans med ett sjungande, gungande publikhav och funderar kring de här nycklarna, som nu garanterar en superhet fotbollshöst i Malmö, en höst som kommer att tillbringas i Europa.
MFF har en bred trupp som inte bara klarar, utan behöver, utmaningen. Jag kan vara lite tråkig och säga att Europa League är lagom, men varför vara så svensk när hela kvällen varit så osvensk, så pulserande och vacker som Malmö kan vara.
Apropå osvensk, så var det iskallt av norrmannen Åge Hareide att direkt säga att Apoel från Cypern är önskelotten. Det visar att han redan är där i tanken, har koll. Om ni bara förstår vilken fotbollskunskap det bor i den mannen.
I playoff till Champions League – ja, då blir det med Uefas hymn och hela baletten – har MFF allt att vinna, de seedade motståndarna betydligt mer att förlora.
Plötsligt ser ingen motståndare helt omöjlig ut, inget av de fem möjliga lagen har imponerat våldsamt resultatmässigt. MFF:s vd Niclas Carlnén satt med hes röst och var försiktighetens general när han räknade in i kassan vad segern mot Prag innebär.
Facit finns från Europa League-spelet 2011. MFF är garanterat inkomster i storleksordningen 35 miljoner nu, plus de 2,5 miljonerna Pragmatchen gav. Uefa garanterar drygt 20 miljoner för Europa League-spel, ytterligare 15 drar MFF in på publik och tv.
Nej, nu var jag så där lagom svensk igen. Varför inte berätta att Champions League-spel ger minst 120 miljoner?
MFF kunde ju mot starka Prag göra den nästintill perfekta insatsen, så varför inte?
Så tillbaka där texten började.
Markus Rosenbergs leverans var två iskalla avslut, sedvanlig spelintelligens och ett enormt arbete som extra mittfältare på slutet.
Och att Åge Hareide får hela truppen att leverera, personifieras inte minst av att Magnus Eriksson kom in och tog skitjobbet och nästan dödade de sex övertidsminuterna på egen hand.
Men mäktigast var fansens kampanj och insats. För går det att samla sådan kraft inom idrotten, så kan Malmö göra det på så många andra områden. Jag vet att många av de aktivaste supportrarna är samhällsengagerade på många andra plan också.
Det här var en seger för hela Malmö.

Sydsvenskans studio

Se vårt eftersnack med Markus Rosenberg och Erik Johansson.
Läs alla artiklar om: Champions League
Gå till toppen