Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mode i hela Köpenhamn

Det går bra för danskt mode. Enligt en färsk rapport från företagsorganisation Dansk Erhverv har dansk textilindustri i årets första fyra månader exporterat för 9,5 miljarder danska kronor. Det är en ökning på 300 miljoner jämfört med 2013.

Danskt mode säljer.Bild: Sofia Busk Hansen
Mode är Danmarks fjärde största exportbransch. Denna vecka öppnade Köpenhamns modevecka upp portarna för drygt 20 000 utländska inköpare.
Tyskland är den största marknaden och branschen omsätter cirka 30 miljarder danska kronor årligen.
– De senaste tio åren har danskt mode mer än fördubblat sin export. Det är mer än någon annan bransch i Danmark, säger Michael Hillmose, internationell chef på branschorganisationen Dansk mode och textil.
Enligt honom finns två faktorer bakom framgångarna. Dels att ekonomin är bättre i dag än på länge, vilket ökar köplusten.
Men också att designers och modeföretag experimenterar mindre med sina kollektioner. Det har varit lättare att sälja in varumärket ”danskt mode” till utländska köpare.
–  Förutom Tyskland är det är länder som Kina, Korea och Japan som danskt mode har fått fotfäste i, säger Michael Hillmose.
Modeller, modechefer och bloggareströmmar till Köpenhamn. Under en hel vecka kan de njuta av utställningar, events och klassisk catwalk.
Nätverksorganisationen Danish Fashion Institute står för 35 modevisningar runt om i Köpenhamn, för både okända och etablerade designers.
Allmänheten har tillgång till över 200 arrangemang under benämningen Danish Fashion Festival.
Gå till toppen