Kultur

Elegant yta men utan djup

François Ozon utforskar ung sexualitet i sin nya film.

Isabelle

OriginalTitle: Jeune et jolie. Genre: Drama. DirectedBy: François Ozon. Actors: Marine Vacht, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Charlotte Rampling.
Isabelle.Bild: Tri Art Film
Ung sexualitet och nätet som mötesplats har diskuterats åtskilliga gånger de senaste åren. Men det är egentligen inte det som intresserar François Ozon mest, när han skildrar 17-åriga gymnasisten Isabelles (Marine Vacht) träffar med välsituerade män i övre medelåldern på olika hotellrum i Paris. Under sommaren umgås hon med en ung tysk vid havet, har sitt första samlag och upplever då någon typ av personlighetsklyvning. Hon står bredvid och ser sig själv ligga med killen.
Huruvida just den erfarenheten leder in på nätprostitutionen fördjupar Ozon sig aldrig i. Handlingen följer i stället Isabelle under hösten, vintern då hennes dubbelliv briserar och senare våren med en viss läkning. Hon tycks vara uttråkad, genomskådar en del av vuxenvärldens lögner och utforskar uppenbarligen hellre sexualiteten på ett riskfyllt sätt än med sina jämnåriga klasskamrater.
Som alltid berättar François Ozon elegant men en smula ytligt. Han ger de välbärgade, självupptagna medelklassvuxna som gärna koppar av med en joint en liten känga, liksom sexköparna med sina nedvärderande kommentarer. Sedan finns den äldre, snälle mannen som ger ömhet och kanske skulle kunna vara Isabelles rätt frånvarande pappa. Inte oväntat utstrålar vissa scener både maktbegär och ensamhet såväl hos Isabelle som hos männen.
Marine Vacht är i bild så gott som hela tiden. Det blir tungt för den unga skådespelaren att bära en film. Ansiktet är uttrycksfullt men det räcker inte för att helt kunna avläsa vad som pågår i hennes inre.
Läs en intervju med regissören här.
Gå till toppen