Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera pistolpaket fast i tullen

Tullen i Malmö har avslöjat flera försök till vapensmuggling under den senaste veckan. Flertalet av fynden ska vara pistoler av märket Zastava på väg i paket till adresser i Mellansverige.

En halvautomatisk pistol av fabrikat Crvena Zastava. Pistolen på bilden är inte en av de som beslagits av tullen.Bild: Foto: Polisen
Den sjunde pistolen kom i ett paket som hade postats i Tyskland och hittades strax efter lunch på fredagen.
– Det var en Walther P99 och den var adresserad uppåt Mellansverige, säger Lars Rosenqvist, vakthavande befäl på tullen i Skåne.
Det råder förundersökningssekretess i samtliga ärenden och tullen vill inte berätta om det finns några gripna personer som kopplas till smugglingen.
Enligt uppgift till Sydsvenskan är de övriga vapnen från den senaste veckans skörd också pistoler, en Glock och resten av fabrikatet Zastava.
De senare tillverkas på Balkan och användes tidigare av olika arméer i regionen. Fabrikatet används numera flitigt av kriminella i Sverige.
Samtliga pistoler fastnade i tullfiltret i Malmö och låg i försändelser som var på väg uppåt landet till olika adresser i Svealand.
Flera av de beslagtagna paketen har skickats från bland annat Tjecken och Slovakien. Men tullen vill inte gå in på några närmare detaljer om varför paketen sållades ut för kontroller när de kom till Malmö.
– Det kan vara röntgen eller så kan det vara att det kommer från ett visst ställe som gör att man blir intresserad och plockar ut det på den grunden, säger Lars Rosenqvist.
De sju vapnen från den senaste veckan kan jämföras med tullens statistik från förra året med totalt 26 beslagna skjutvapen i Malmö.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen