Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lägerliv i spansk spelstil

Ungdomstränaren Jordi Solleone från FC Barcelonas fotbollsskola berättar hur nästa övning går till. Sedan fylls planen vid Borgeby ip med spelare i blå tröjor och byxor.

För andra året i rad gästar FC Barcelona Bjärreds IF:s hemmaplan under sommaren. Under lägerveckan som startade i måndags tränar runt 240 barn i åldrarna 7–14 år med tio tränare från FC Barcelona som huvudtränare.
Spelarna kommer från klubbar över hela landet. Även några utländska klubbar, som Hertha Berlin, är representerade, liksom hemmaklubben förstås.
– Fram och utmana. Kom igen, nästa blåa. Bra utmanat. Röd boll, säger Joel Bäckström till ett gäng spelare i 13–14-årsåldern.
De spanska tränarna assisteras av tränarna från de andra klubbarna. Joel Bäckström är tränare i Sandsbro AIK utanför Växjö.
– Jag försöker lära mig så mycket som möjligt. Till exempel säger Jordi till vissa spelare att inte springa så mycket. Om de vill springa kan de gå till en friidrottsklubb, menar han, säger Joel Bäckström.
Han har ägnat en del av förmiddagen åt att diskutera med Jordi Solleone om en spelare ska ta emot en passning med insidan eller utsidan av foten.
– Jordi menar att en spelare alltid ska ta emot bollen med insidan medan jag tycker att det finns tillfällen då det kan vara en fördel att ta emot bollen med utsidan, säger Joel Bäckström.
– För mig som är rätt nördig när det gäller fotboll är det kul att kunna diskutera en sådan detalj med någon som är lika nördig som jag. Nördig på ett positivt sätt, säger han.
Jordi Solleone förtydligar sedan att det gäller unga spelare.
– Erfarna spelare väljer själva hur de vill göra, men de unga ska ta emot med insidan och lära sig att använda båda fötterna, säger han.
På planen är det paus för dricka och mellanmål. Henrik Sandell, 13 år, har precis lämnat Bjärreds IF och börjat i Malmö FF. Han håller, inte oväntat, på Barcelona och Malmö FF.
– Vi har fått lära oss att ta emot bollen med insidan, säger Henrik Sandell och visar att uppmaningen verkligen har fastnat.
Att tänka bredd och djup och att alltid vara spelbar är andra viktiga punkter, som Henrik Sandell och hans kompisar fått inpräntat den här veckan.
– Man ska spela bollen och inte bara tjonga upp den, säger han.
Noah Eile, 12 år, spelar i hemmaklubben Bjärreds IF.
– Det är kul att få spela mycket fotboll och träffa nya duktiga spelare, säger han.
Jordi Solleone har genom FCB Escola tränat ungdomar i olika åldrar. Han förklarar att de andra tränarna lär ut träningsupplägg enligt FC Barcelonas metoder men också värdegrunder som respekt, tolerans och kamratskap. Plus att det är viktigt att ha bra matvanor.
– Jag älskar fotboll, att undervisa och barn. Om man lägger ihop de tre så blir det fotbollstränare, säger Jordi Solleone.
Han är med när de spanska huvudtränarna möter tränare och ledare från de andra klubbarna i en match på torsdagskvällen.
I spansklaget ingår även Patrik ”Bjärred” Andersson, som är orsaken till att lägret är på Borgeby ip.
– För mig handlar det här om att knyta ihop säcken. Att få ge tillbaka av mina erfarenheter till ungdomar i Sverige och bidra till deras utveckling, säger Patrik Andersson.
– Jag har många att tacka här i Bjärred. Det var här allt började och i Barcelona allt slutade, säger Patrik Andersson, som numera bor i Falsterbo.
Under träningslägren fungerar han mer som värd än tränare.
– De spanska tränarna är duktiga på att få spelarna att reflektera. De samlar alltid alla i grupp efteråt och går igenom övningen. Det ger de unga en möjlighet att tänka till, säger han.
– Det här ger mig en chans att få snacka med alla. De unga kommer fram och ställer frågor när jag står bredvid plan eller när vi går och äter. Det är jättekul, säger Patrik Andersson.

FC Barcelona camp i Borgeby

De första träningslägren med FCB Escola arrangerades genom Bjärreds IF i fjor. I sommar har två dagläger har ordnats för spelare från Sverige och andra länder.
Tio tränare från FC Barcelonas fotbollsskola är med och lär ut fotboll enligt FCB:s modell med assistans från övriga tränare.
Träningsläger nummer två började i måndags och avslutas idag, fredag.
Gå till toppen