Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Park – konsten att provocera

Rasistiskt! Smaklöst! Kränkande! I kampen om titeln ”Sveriges mest föraktade konstnär” har Dan Park få konkurrenter. Nu står den eviga outsidern inför rätta igen – och tvingar oss på nytt att fundera över yttrandefrihetens gränser.

Hetsare, rasist, provokatör. Och för somliga hjälte i kampen för yttrandefrihet. Konstnären Dan Park förenar djup cynism, högerextrema åsikter och grov karikatyr. Vid vernissagen på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö poserade han framför motdemonstranterna med en skylt med texten ”Entartete Kunst” – urartad konst. Arkivfoto: DRAGO PRVULOVIC/TTBild: DRAGO PRVULOVIC / TT
Det är förmiddag den 5 juli och stämningen är upprörd, redan innan galleriet öppnar. För demonstranterna som trängs bakom kravallstaketen är det ingen tvekan: det som hänger på väggarna inne i hörnlokalen – den så kallade konsten – är hets, hat, rasism och nazism.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen