Himma

Bland hjorthorn och antikviteter i Ystad

Djur och natur i alla former och färger präglar inredningen i Catarina Widells och sambon Kent Farmans villa i Ystad.

Att Catarina och Kent är flitiga antikhandels- och loppisbesökare syns tydligt i hemmet. Det första som möter oss i hallen är två vitmålade hjorthorn, från en hjort som skjutits av Catarina Widells far, som fungerar som klädkrokar. På skohyllan står en gammal stövelknekt i form av en ekoxe. Intresset för djur i inredningen tror Catarina Widell kommer från hennes barndom.
– Min pappa jagade och jag har spenderat mycket tid i den sörmländska skogen och skärgården under min uppväxt, säger Catarina Widell.
Just skogen kan hon sakna här nere på den skånska sydkusten där paret flyttade till en funkisvilla i centrala Ystad för ett par år sedan. Att det blev just Ystad var en tillfällighet, precis som att det blev en funkisvilla. Catarina Widell berättar att de först letade efter den typiska Österlen-idyllen. De tittade på några skånelängor men insåg snart att det inte passade dem.
– Skånelängor är vackra på utsidan men ofta mörka invändigt. Jag gillar ljus och rymd och dessutom är vi båda ganska långa och slår huvudet i takbjälkarna, skrattar Catarina Widell.
Hemmet i Ystad är inrett i svala färger med personliga detaljer som adderar värme.
– Jag har aldrig tyckt om färg. Däremot tycker jag mycket om att blanda olika sorters material och ytor som guld och rost. Jag fascineras av saker av levande material som är svåra att kopiera eller köpa i en butik.
Naturen är en återkommande inspirationskälla för Catarina Widell och ännu ett exempel på material och former som är äkta och som tilltalar henne.
– Det är kanske därför jag släpar hem gamla trädstammar från sjön, säger hon och skrattar.
På väggarna i vardagsrummet hänger tecknade dinosaurier och dödskallar. Målningar gjorda under årens lopp av Catarina Widells son Alex Widell, som numera jobbar som tatuerare i Norrköping. I matrummet står ett stort svartmålat träskåp och inuti kan man bland annat hitta en brokig samling antikt porslin. Den skvallrar om parets stora intresse för gamla och unika saker.
– Jag älskar att köpa fina prylar men jag vill inte ha ett hem fullt med saker. Så fort något blir för trendigt så tröttnar jag.
Dessutom tycker Catarina Widell inte om att ha för mycket saker framme.
Men Catarinas och Kents intresse för vackra ting och att handla på loppis rimmar inte bra med deras heminredningsfilosofi. Istället för att sluta köpa saker, började de sälja det de inte längre ville ha kvar. Under ett års tid har paret drivit en butik i den gamla verkstadslokal som ligger intill deras hus. Där har de sålt gamla möbler, lampor och bruksföremål tillsammans med nytillverkade motorcyklar i vintagestil, vilket är ett av Kent Farmans stora intressen i livet.
Idén till butiken fick de när de skulle skylta kring några motorcyklar som var till salu. De ville göra ett helhetskoncept i skyltfönstret och adderade bland annat uppstoppade djur och retromöbler.
– Vi såg vi att det funkade bättre ihop än vi trott och att kunderna hade ett intresse för gamla saker. Det finns många fördelar med att handla begagnat framför nyproducerat.
Kombinationen av motorcyklar tillsammans med nya och gamla antikviteter kan tyckas vara något udda men enligt Catarina Widell händer det faktiskt att även motorcykelkunderna går därifrån med en antik kopp eller en 1960-talslampa.
– Sedan vi öppnade butiken har jag fått utlopp för min lust att köpa vackra saker utan att behöva se mitt eget hem bli belamrat. Eftersom verksamheten mer eller mindre är en hobby behöver jag inte ta hänsyn till vad jag tror att mina kunder vill ha, utan kan köpa det jag själv tycker om, säger Catarina Widell.
För en tid sedan hittade paret ännu ett hus med tillhörande butikslokal. Denna gång i den lilla byn Smedstorp på Österlen. Där håller de nu på att renovera bostadshuset men butiken är öppen sedan en tid tillbaka. I skyltfönstret samsas, inte helt oväntat, en sedan länge bortgången räv med en italiensk skinnstol från 1970-talet, en uggla, en gammal skolplansch och en nytillverkad Royal Enfield-motorcykel.
Vilka: Catarina Widell, 50 år, sambon Kent Farman, 56 år, och Kents son Charlie Farman, 19 år. Catarina har två utflugna barn, Amanda och Alexander. Kent har förutom Charles, två vuxna barn, Kathleein och Alexander.
Var: Hus i Ystad
Gör: Catarina jobbar inom HR i ett fastighetsbolag med kontor i Malmö. Kent är egenföretagare och säljer bland annat motorcyklar. Båda är dessutom innehavare av vintagebutiken Norrvalla.
Om inredningsstilen: ”Jag skulle vilja beskriva den som en blandning mellan skog, glam och rock-n-roll!”
Favoriter i hemmet: ”Saker som har affektionsvärde och saker som mina barn gjort. Min dotters skulpturer och sonens tavlor. Jag tycker också mycket om mitt köksbord som en snickare i Ystad gjort åt mig för över tio år sedan och som jag ritat själv”.
Vad skulle aldrig komma innanför er dörr: ”En ’Carpe diem’-skylt!”

Byggt: 1940-talet

Om: En tegelvilla i funkisstil i centrala Ystad med intilliggande verkstadslokal där Catarina och Kent under cirka ett års tid drivit sin butik Norrvalla.

Storlek: ca 120 kvm fördelat på tre plan.

Det paret gillar mest med huset: Funkisstilen, de raka linjerna, fönsterna i originalstil och läget – ett kvarter från skolan, två till gågatan.

Catarina och Kent tipsar

Försök att ha ett öppet sinne istället för att leta efter en speciell sak.

Bry dig inte om märken och stämplar. Tycker du om det du ser så är det rätt för dig!

Lita på din egen känsla – strunta i om det är trendigt eller inte. Våga hitta din egen stil.

Gå till toppen