Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånemejerier dubblar vinsten och bygger nytt

Det går bra för Skånemejerier just nu, förra året fördubblades vinsten och nu byggs ett nytt mejeri i Malmö. Men den ryska handelsbojkotten oroar.

Förra året fördubblade Skånemejerier sin vinst, från 31,4 miljoner kronor till 63 miljoner. Nettoomsättningen ökade från 3,6 till 3,9 miljarder kronor mellan 2012 och 2013. Det framgår av företagets årsredovisning.
Det positiva resultatet hänger i hop med de nya franska ägarna Lactalis som tog över Skånemejerier 2012, säger Skånemejeriers vd Björn Sederblad:
– Vår nya ägare har en investeringsstrategi, de investerar den dubbla vinsten hela tiden. Det har lett till att vi har blivit effektivare på att producera. Just nu bygger vi ett nytt mejeri på 6 500 kvadratmeter bakom vårt gamla mejeri i Fosie.
En annan förklaring till framgångarna är Skånemejeriers satsning på sociala medier. Med hjälp av ett företag i Malmö, lett av tre unga Malmöbor, satsar Skånemejerier på att stärka sitt varumärke och nå den yngre målgruppen på deras egen hemmaplan – på Facebook, Twitter och Instagram.
En av Skånemejeriers mest lyckade satsningar just nu är kvarg, som enbart har marknadsförts via sociala medier:
– Kvarg är en ostrestprodukt som innehåller mycket protein. Den ser ut och smakar som yoghurt och förr användes den vid bakning. Men nu har den gått från att vara en bakprodukt till en ungdomsprodukt, många använder den när de tränar, säger Björn Sederblad.
Men trots framgångarna finns det också mörka moln på himlen. Den ryska handelsbojkotten mot europeiska varor kommer att drabba hela livsmedelsmarknaden, befarar Björn Sederblad.
– Vi säljer ingenting till Ryssland men om de inför ett importstopp för europeiska livsmedel tvingas de produkter som har sålts till Ryssland ut på den europeiska marknaden, hela marknaden blir störd. Just nu känner jag en stor oro för ett prisfall på till exempel ost. Det är tragiskt om bönderna blir drabbade.
Gå till toppen